Comoedia: Berlinezet e të gjitha moshave ishin të çmendura pas Aleksandër Moisiut

10 Gusht, 2018 - 9:37 pm

Nga Aurenc Bebja

Gazeta kulturore franceze, “Comoedia”, ka botuar, të enjten e 17 tetorit 1912, në ballinë, një rrëfim të veçantë për aktorin e famshëm me origjinë shqiptare, Aleksandër Moisiun, të cilin Aurenc Bebja, nëpërmjet blogut të tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë në vijim për publikun shqiptar :

“Ah ! Zonjat !

Parizianët e njohin Alexandër Moisiun. Është ai që, në pantomimin e tij oriental, të prezantuar nga Z. Reinhardt, luante, tregtarin poetik të qilimave, për të cilin të gjitha gratë e haremit bien në dashuri.

Por duket se edhe në jetën e përditshme Z. Moisi nuk është më pak i lumtur sesa në “Sumurun”. Berlinezet e të gjitha moshave janë të çmendura për të.

Javën e kaluar, artisti i ri mbajti, në një sallë të veçantë, një seancë recitimi ; kishte një turmë dhe britma entuziazmi. Në momentin kur u përul për të falenderuar publikun, një grup femrash u ngjit në skenë dhe u nxitua në drejtim të aktorit ; se cila t’i prekte më parë dorën, krahun apo faqet ; ato që nuk mundën ta përqafonin, kënaqeshin vetëm duke e prekur ; ato që nuk mundën të afroheshin, shtypnin brinjët e atyre që i besdisnin. Situata u bë aq serioze saqë Z. Moisi, të cilit po i merrej fryma, iu desht të kërkonte ndihmë. U desh ndërhyrja e policisë për të shpëtuar Z. Moisi, i cili mund të ndihet i lodhur për një kohë të gjatë nga zonjat.”

https://darsiani.com/la-gazette/comoedia-1912-berlinezet-e-te-gjitha-moshave-jane-te-cmendura-pas-aleksander-moisiut/

Të ngjajshme