Albana Ejupi dërgon rërën e Kosovës edhe në Podgoricë

12 Qershor, 2023 - 4:00 pm

“Duke përdorur rërën nga Kosova, ndiej se një pjesë e trashëgimisë sime materializohet në punën time“, thekson Ejupi.

Albana Ejupi, artistja kosovare e cila jeton në Vjenë, vazhdon me ekspozitat e pikturave të saj nëpër kryeqytet evropiane. Ekspozita “Sandscapes” është hapur më 7 qershor në Muzeun e Arteve në Podgoricë. Kjo ekspozitë ka hapur edhe edicionin e sivjetshëm të manifestimit të Verës Kulturore në kryeqytetin e Malit të Zi, shkruan albinfo.at.

Ekspozita “Sandscapes” tregon një prezencë fizike të veçantë, duke shprehur forma trupore natyrale përtej idealeve të romantizuara mediatikisht.

Kjo bukuri natyrale shprehet përmes trupave voluminoz të cilët ndihen rehat në trupat e tyre, ku materializohen me zallin nga Kosova me qellim që të prejardhja e saj të manifestohet në veprat artistike. „Unë përdor shtresa të ndryshme ngjyrash dhe materialesh në pëlhurë”, shprehet Albana për albinfo.at.

“Duke përdorur rërën nga Kosova, ndiej se një pjesë e trashëgimisë sime materializohet në punën time“, thekson ajo.

Kuratori i ekspozitës është Lukas Wolf, i cili gjatë hapjes së ekspozitës ka deklaruar se ndryshe nga shumë artistë bashkëkohorë që marrin imazhe nga mjetet e komunikimit masiv dhe i përpunojnë me teknika pikture, Albana fokusohet drejtpërdrejt te modeli i gjallë.

Ejupi ka lindur në vitin 1994 në Prishtinë, dhe aktualisht jeton dhe punon në Vjenë. Nëpërmjet artit të saj, ajo merret me aspektet shpirtërore dhe sociale të natyrës njerëzore, veçanërisht marrëdhëniet midis shpirtit dhe trupit në të cilin jetojmë. Ajo kombinon nudo me tema të tilla si idealet e bukurisë, seksualitetit dhe dashurisë. Punimet e saj janë një lloj kundërpushteti ndaj digjitalizimit, mediave sociale dhe inteligjencës artificiale përmes perceptimit personal, duke u fokusuar tërësisht në zhanrin e pikturës.

Artistja kosovare është shumë aktive me ekspozitat e saj në qendra të ndryshme të shteteve evropiane, si në Austri, Zvicër, Portugali, Francë, Itali, Poloni, Sllovaki etj. Me artin e saj, ajo është duke mahnitur vizitorët të cilët vizitojnë dhe pëlqejnë pikturat e saj.

Ekspozita e artistes kosovare do të qëndrojë e hapur në Podgoricë deri më 3 shtator. / KultPlus.com

Të ngjajshme