Arkitekti Francisco Adão da Fonseca vjen në Festivalin e Arkitekturës në Kosovë

17 Shtator, 2018 - 10:30 pm

Në kuadër të Festivalit të Arkitekturës i cili mbahet çdo vit në Kosovë, kësaj radhe vjen arkitekti Francisco Adão da Fonseca, përcjellë KultPlus.

Francisco Adão da Fonseca është arkitekt dhe MSc nga Delft University of Technology, drejtimi i arkitekturës. Anëtar i Shoqatës Holandeze të Arkitektëve dhe Urdhrit të Arkitektëve në Portugali. Ai bashkëpunoi me Leembouw Nederland në studimin e teknikave të ndërtimit të energjisë së ulët (2004-09). Në vitin 2010 e themeloi Skrei Lda, i cili sot është një studio udhëheqëse në fushën e arkitekturës së qëndrueshme në Portugali.

Skrei filloi punën e tyre në vitin 2009 me një hulumtim mbi cilësitë e materialeve të papërpunuara që mund të gjinden në Portugali. Duke eksperimentuar me materiale dhe vegla ndërtimi, Skrei ishte në gjendje të zhvillonte materiale specifike dhe filloi ti implementoj veprat e veta arkitektonike. Skrei u shndërrua në një punëtori arkitektësh të specializuar në ndërtime eksperimentale ku teknikat e ndërtimit dhe të zejtarisë janë kombinuar me inxhinierinë e sofistikuar për klientët e rafinuar. Praktika arkitekturore e Skreit bazohet në një marrëdhënie të ngushtë midis projektimit, ndërtimit dhe prodhimit kulturor. Është një qasje që tregon se si materialet mund të inkorporojnë njohuritë dhe se si kjo njohuri mund të jetë instrumentale në përcaktimin e praktikës së arkitekturës.

Skrei u themelua nga Pedro Jervell dhe Francisco Adão da Fonseca. Dy arkitekt portugezë, të diplomuar ngaArchitectural Association dhe Delft University, fillimisht u drejtuan në mjedisin e ndërtuar për shkak të “fizionomisë së thjeshtë të gjërave” dhe “ankesës naive të formës”. Shpejt, ata e kuptuan se janë format dinamike të padukshme ato që japin forma dhe janë shumë më interesante – politika dhe ekonomia, teknologjia dhe mjedisi, arsimi dhe pushteti, ata shkëmbyen gjërën e realizuar për procese.

Fonseca vjen për të ligjëruar në Kosovë në kuadër të festivalit të arkitekturës më datë 21 shtatorë duke filluar nga ora 20:00 në Bibliotekën Kombëtare të Kosovës. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme