Arti i Fran Paçit, ringjallja e asaj që ka shkatërruar jeta

26 Maj, 2021 - 12:51 pm

Restaurim, ngjitje, dhe larje me dritë e ngjyra i gjithçkaje që jeta ka shkatërruar, asaj që kemi hedhur, duke rikrijuar atë që na është marr, dhe duke shpikur atë që nuk mundëm ta kishim. I aftë të shohë mozaikun jo thjesht si një lojë i materies dhe vëllimit, jo vetëm si një lojë ngjyrash.

Fran Paçivendos bën bashkë dy forma të artit bashkëkohor, mozaikun dhe fotografinë, duke përzierë mijëra piksel me pllaka të panumërta mozaiku.

Teknika që nuk kërkojnë përshkrim, por intensitet, deri në goditjen e vështrimit tonë. Teknika që jo vetëm sjellin suksesin e tyre, por tregojnë fytyrën e njeriut, vështrimin, shprehjen e tij. Teknika bashkëkohore që nuk emocionojnë vetveten, por rrinë në kujtesë me emocionet që transmetojnë. Teknikat që e bëjnë atë një artist të shkëlqyeshëm, sepse ushqehen me histori dhe tradita – deri në bërjen e artit të tij – një dëshmi autentike. Ky është mesazhi që del nga punimet e një prej mjeshtrave më të mëdhenj të mozaikut të këtyre kohërave, Franc Paci, i lindur në Shkodër dhe i diplomuar në Akademinë e Arteve të Bukura në Tiranë.

Një artist i aftë të sjellë deri në ditët e sotme me freski dhe origjinalitet – një art kaq i lashtë – si ai i mozaikut që bëhet për të një formë e shprehjes, një gjuhë bashkëkohore, duke tejkaluar mjeshtrin që ndjek vetëm skicën. Frani bashkëpunon me Institutin Beato Angelico në Milano (fabrikë mozaiku NOVAMOSAICI në Bollate) dhe artistë dhe arkitektë të ndryshëm në projekte për vendet e kultit, ndërtesat publike dhe private. Ai është anëtar i AIMC, Shoqata Ndërkombëtare e Mozaikëve Bashkëkohorë dhe ka marrë pjesë në ekspozita të ndryshme mozaikësh në Ravenna, Firence, Romë, Francë. Për vite me radhë ai ka ekspozuar mozaikë të bërë në karton me artistin e madh Adrian Paci në Bloomberg Spaçe London; Jue De Paume Paris; Bienale e Salonico; Galeria Peter Kilchmann Cyrih; Galeria Kaufman-Repeto Milano; Rrethinat e Sant’Eustorgio Milan.

Disa vepra të krijuara në bashkëpunim me Musiva di Firenze gjenden në vende të ndryshme nëpër botë: Muis Huis Ten Bosch, Nagasaki; Hotel Hilton, Stamboll; Kompleksi Al Wajbah, Doha; Galeria Tregtare Shinmachi, Tokushima; Qendra tregtare, Sakai; Anije lundrimi në Nil; Bar Martini, Milano; Muro di Bay, Pontedera. E gjithë kjo, pa humbur kurrë qëllimin e saj: të krijojë me dorë dhe t’i japë shpirt asaj që krijon./ Diaspora Shqiptare / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme