Artisti italian shet veprën që nuk ekziston për 15 mijë euro

7 Qershor, 2021 - 12:31 pm

Disa mund ta quajnë atë asgjë, por artisti italian Salvatore Garau e përshkruan atë si një “skulpturë shpirtërore”. Vepra tashmë është shitur në ankand për 15 mijë euro.

E titulluar “Io Sono”, ose “Unë jam”, vepra e artit mund të përshkruhet si e padukshme ose thjesht si asgjë. Nuk ekziston në asnjë formë materiale. Megjithëse Garau, 67-vjeçar, nuk e përshkroi atë si të tillë kur e shpjegoi konceptin e kësaj vepre për “Diario AS” e që më pas u citua edhe në “ArtNet”.

“Vakumi nuk është asgjë më shumë sesa një hapësirë ​​e mbushur me energji, e edhe nëse e zbrazim atë dhe nuk ka mbetur asgjë, sipas parimit të paqartësisë së Heisenbergut, kjo asgjëja ka një peshë”, ka thënë ai. “Prandaj, ajo ka energji që është e kondensuar dhe shndërruar në grimca, domethënë në ne”.

Vepra kishte dalë në ankand muajin e kaluar në shtëpinë italiane të ankandeve “Art-Rite”, duke tejkaluar vlerësimin e saj prej 6 mijë eurosh deri në 9 mijë.

Blerësi mori një certifikatë të pronësisë të nënshkruar dhe të vulosur nga Garau, së bashku me udhëzimet se si ta ekspozojë veprën, apo për ta specifikuar, vepra duhet ekspozuar në një hapësirë ​​me përmasa gati dy metrash, ku nuk pengohet nga objekte të tjera.

Përderisa vepra e artit dhe çmimi i saj mund të habisin disa dhe të shtynë të lëkundësh kokën, artisti këmbëngul në idetë e tij, duke shpjeguar se ekspozimi i skulpturës në një hapësirë ​​përqendron një “dendësi mendimesh në një pikë të saktë”.

Ai ka eksploruar koncepte të ngjashme të jomaterialitetit dhe hiçit edhe në punët e tij të mëparshme, si “Buda në soditje”, që është një katror i shënuar me të bardhë në një shteg të kalldrëmit për ecje në Milano.

Në videon e artistit të realizuar për punën, teksti shoqërues shpjegon se skulptura është instaluar “sipër” sheshit. Një deklaratë shfaqet në ekran. Aty shkruan: “Ju nuk e shihni, por ekziston; është bërë nga ajri dhe shpirti. Është një vepër që të kërkon të aktivizosh fuqinë e imagjinatës, një fuqi që ka kushdo, madje edhe ata që nuk e mendojnë se e kanë”.

Nuk është e re që artistët të testojnë kufijtë e materialit – ose mungesën e tij – dhe gatishmërinë e blerësve për të dhënë para për vepra arti.

Blerje të ngjashme që u takojnë këtyre kohëve të fundit janë edhe vepra “Everydays – The First 5000 Days: e Beeple, një vepër arti në “NFT” që është shitur për 69 milion dollarë në mars, dhe banania e njohur e ngjitur me ngjitës në mur, një vepër e titulluar “Comedian” nga Maurizio Cattlelan” që u shit për 120 mijë dollarë në “Art Basel Miami” në vitin 2019. Më shumë shitje të profilit të lartë në kujtesën e fundit përfshijnë “Beeple’s Everydays – The First 5000 Days”, një vepër arti që u shit për 69 milionë dollarë në mars dhe banania famëkeqe e ngjitur në një mur, një vepër arti e titulluar “Comedian”, nga Maurizio Cattelan, që shitej për 120 mijë dollarë në “Art Basel Miami” më 2019./ The National News / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme