Artisti shqiptar Helidon Xhixha, me instalacion alarmues në Venecia

24 Korrik, 2019 - 3:00 pm

“Të shpëtojmë detet e botës nga plastika”. Artisti italiano-shqiptar, Helidon Xhixha, me një instalacion shumë domethënës, prezantohet këto ditë në Venecia, në këtë periudhë kur është dhe Bienalja e Artit ku vijnë vizitorë nga e gjithë bota.

Kjo ka qenë detyra e dy artistëve të cilët nëpërmjet dy shisheve gjigande në çelik që rrinë pezull mbi Canal Grande në Venecia, duan të transmetojnë këtë mesazh.

Skulptori shqiptar Helidon Xhixha dhe fotografi zviceran Giacomo Braglia, nisin nga qyteti i Venecias, këtë mesazh themelor njerëzor, aktual, për shpëtimin e ujërave të oqeaneve kundër plastikës. Projekti “Twin bottles: mesazh në shishe, është i përkrahur nga Fondacioni Braglia, që organizon ekspozita dhe që prej shumë kohësh merret me temat ekologjike. S

hishja e parë e gjatë 4 metra është vepër e skulptorit Xhixha, 49 vjeç, nga qyteti i Durrësit i cili prej shumë vitesh punon çelikun inoksidabel. E dyta shishe, më e vogël dhe e mbledhur shuk si një mbeturinë plastike është e veshur nga Jack Braglia, 22 vjeç nga Lugano, i cili me fotografitë e tij të bëra nëpër botë, denoncon problemet e ndotjes.

“Është e drejtë që mesazhi të fillojë nga Venecia. Një ulërimë alarmuese e thënë me mjete artistike”, janë shprehur artistët. “Duhet ta shpëtojmë të ardhmen tonë!”

Artisti Xhixha, në këtë moment ka dy ekspozita në skulpturat e tij monumentale, një në Lugano, Zvicër dhe tjetrën në Forte dei Marmi, në Toscana të Italisë. Me këtë sensibilitet për problemet e mëdha që sot i ka bota kapitaliste duke përdorur plastikën si problem shumë të madh që i krijohet deteve.

Xhixha përpara disa viteve në Bienalen e Venecias, mori pjesë duke prezantuar asbejgurin e madh në Ujërat e Venecias, për nxjerrjen e rruzullit tokësor ku po shkrihen akujt. Një problem internacional që artisti ngre zërin e tij me këtë formë artistike.

 Alfred Mirashi , Firenze. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme