​Artistja bullgare fiton vendin e parë për ilustrimin e historisë natyrore në konkursin spanjoll

10 Qershor, 2023 - 11:56 pm

Artistja dhe ilustratorja bullgare Denitsa Peneva ka fituar vendin e parë në kategorinë Ilustrime të Historisë Natyrore të një konkursi të drejtuar nga Këshilli Kombëtar i Kërkimeve Spanjolle. Më shumë se 500 pjesëmarrës morën pjesë në konkursin e këtij viti, njoftuan nga Pensoft Publishers.

“European Dormice (Gliridae)” e Penevës bëri për vete jurinë e Illustraciencia. Ilustrimi përshkruan pesë lloje brejtësish që banojnë në Evropë: brejtësit tokësor (Myomimus roachi), brejtësit e pyllit (Dryomys nitedula), brejtësit e dhjamosur evropian (Glis glis), brejtësit e zakonshëm (Muscardinus avellanarius) dhe brejtësit e kopshtit (Eliomys quues). Çdo brejtës përshkruhet në një bimë të përbashkët për habitatin ose ushqimin e tij. Pranë familjes ‘Gliridae’ është përshkruar një kërmill.

Ilustrimi u frymëzua nga Konferenca e 11-të Ndërkombëtare e vitit të kaluar mbi Brejtësit në Svilengrad (Bullgaria Jugore), ku një ekip zbuloi një popullatë të madhe të specieve më endemike dhe të rralla të brejtësve në Evropë: brejtësit tokësor. Pothuajse 40 vjet më parë, askush nuk e kishte parë atë brejtës, thanë Pensoft Publishers.

Denitsa Peneva ka lindur në Blagoevgrad (Bullgaria Perëndimore) në vitin 1983. Ajo u diplomua në Akademinë Kombëtare të Arteve në Sofje dhe në Akademinë e Arteve të Bukura të Mastrihtit në Holandë. Sot ajo është nënkryetare e Shoqatës së ilustruesve shkencor të kafshëve dhe luleve në Bullgari./rtv21/KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme