Çka shënon ‘Dita Botërore e Fotografisë’

19 Gusht, 2017 - 7:05 pm

Me kalimin e viteve dhe me ndihmën e jashtëzakonshme të teknologjisë fotografia ka evoluar shumë dhe sot pothuajse të gjithë janë të pajisur me një kamerë përmes të cilës mund t’i ‘ngrijnë’ momentet.

Por, fotografia i ka fillet tek shpikja e Dagerrotipit (Daguerreotype), një proces fotografik i zhvilluar nga Joseph Nicephore Niepce dhe Louis Daguerre në 1837, që më vonë u patentua nga qeveria franceze dhe shpikja u prezantua si “dhuratë për botën”, më 19 gusht të vitit 1839, ndaj kjo ditë sot njihet si Dita Botërore e Fotografisë.

Në historinë e fotografisë shqiptare vlen të përmendet fototeka “Marubi” përfshinë fotografi të vjetra më shumë se 150 viteve që ruhen në Shkodër. / KultPlus.com

Fotografia e parë në historinë e njerëzimi e realizuar nga Nipce, në vitin 1826.

Të ngjajshme