Dardan Zhegrova me ekspozitë personale në GKK

30 Nëntor, 2023 - 12:27 pm

Galeria Kombëtare e Kosovës do të mirëpres ekspozitën personale të artistit Dardan Zhegrova e titulluar “Brand New Ancients”, e kuruar nga Cathrin Mayer.

Ekspozita personale “Brand New Ancients” e artistit Dardan Zhegrova shpaloset në katër kapituj, e vendosur në katin përdhese të Galerisë Kombëtare të Kosovës. Zhegrova, nga puna paraprake si gazetar e më pas artist autodidakt, eksploron tema të fëmijërisë duke përdorur instalacione tekstilesh, tingujsh e skulpturash që krijojnë skenografi dinamike teatrale.

Kapitulli i parë, “Maze” (2023), i zhyt vizitorët në kujtimet e fëmijërisë së artistit përmes folësve që transmetojnë zërin e Zhegrovës dhe efekteve zanore të zgjedhura me kujdes, të vendosura brenda një labirinti prej pëlhure të tejdukshme bojë vjollce. Kjo paraqitje unike sfidon perceptimet dhe përfshin një fjali të prerë “Si t’i ruajmë të gjitha këto jo si kujtim, por si vend” duke soditur mbi ruajtjen e kujtimeve si vende të prekshme. Ekspozita portretizon ndjeshmërinë e thellë të artistit ndaj ndërthurjeve të jetës, duke rrëfyer përvoja të ndryshme – përfshirë momente prekëse nga pasojat e luftës së Kosovës në vitet e nëntëdhjeta. Takimi me një qenush të trembur mes rrënojash në mënyrë të veçantë bëhet simbol i fuqishëm i bartjes së dhimbjes.

Me shpalosjen e një serie të re, “Entitetet”, skulpturat e Zhegrovës simbolizojnë arratinë rinore, që i ngjan kafshëve lodra prej druri nga fëmijëria e tij. Vizatimet adoleshente të artistit, të përshkruara si krijesa që shërbejnë si arratisje dhe çelësa për një botë tjetër, gjejnë shprehje në këto figura antropomorfe. Instalacioni realizohet brenda një pasqyrimi të fuqizimit dhe shoqërimit, duke u lidhur me shikuesin që simbolikisht mund të bëhet edhe krijuesi i këtyre figurave.

Ndërsa kalojmë nëpër ekspozitë, na del në pah një kështjellë e pikturuar me ngjyrë të bardhë, e vendosur strategjikisht mbrapa instalacioneve çorientuese, që shërben si sipërfaqe strehimi dhe projeksioni. Të frymëzuara nga kujtimet, vizatimet me akuarel në muret e kështjellës i nxisin shikuesit t’i bëjnë ata vetë lidhjet personale. Kjo përputhet me psikologjinë jungiane, ku projeksioni përfshin atribuimin e përmbajtjes arketipike nga psikika e dikujt në elemente të jashtme.

Dhoma e fundit merr qasje minimaliste kur shfaq intervenimin e artistit, “Oneness” (2023), një dritë e fuqishme që reflekton në dysheme. Ky kontrast i qëllimshëm me luksin e hapësirave të mëparshme ndihmon përfshirjen e drejtpërdrejtë të ekspozitës me vizitorët. Megjithatë, përfundimi lë pyetje të hapura për sa i përket transformimit të shikuesit në “The Entities” ose natyrën e pashkruar të kapitullit tjetër, duke nxjerrë në pah rolin e papërcaktuar të autorit në këtë rrugëtim kujtimngjallës.

Kokteji i hapjes mbahet të enjten, 7 dhjetor, nga ora 19:00 deri në orën 21:00 në Galerinë Kombëtare të Kosovës.

Ekspozita është realizuar me mbështetje nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit. / KultPlus.com

Të ngjajshme