Dhjetë artistë në ekspozitën e përbashkët “Fenomenologjia e imazhit arketip bashkëkohor”

4 Mars, 2023 - 10:11 am

Në hollin e Muzeut Historik Kombëtar u çel ekspozita fotografike “Fenomenologjia e imazhit arketip bashkëkohor”. Ekspozita bën bashkë 10 artistët më në zë të artit bashkëkohor midis Shqipërisë dhe Austrisë, ku gjuha pamor me të cilën ata paraqiten tek publiku shqiptar është sa e larmishme për nga teknikat e përdorura aq dhe gjithëpërfshirëse për nga tematikat e trajtuara.

Me këtë rast, kuratori i ekspozitës Oltsen Gripshi, shprehi falenderimin dhe mirënjohjen për Muzeun Historik Kombëtar si dhe për gjithë artistët pjesmarrës, bashkëpunëtorët, mbështetësit e këtij projekti. Ndër të tjera ai theksoi se: Kjo ekspozitë kërkon të përçoj tek publiku mesazhe të shumëfishta: “Asnjëherë më parë marrëdhënia midis njeriut dhe natyrës nuk është bërë një çështje kaq qëndrore se sa në krijmtarinë e artistëve. Në këtë ekspozitë do të shohim se artistët e mbështesin kërkimin e tyre artistik dhe filozofik-konceptual në zbulimin e marrëdhënies midis njeriut dhe natyrës. Vetëkuptohet, aty ku hapet një reflektim mbi qenien njerëzore hyn në lojë gjithmonë arti, si një përmasë nëpërmjet së cilës qenia njerëzore shkëputet nga realiteti, duke lundruar brigjeve të imagjinatës. Megjithatë, do të ishte gabim të mendohej se arti vetëm tani ka filluar të merret me botën natyrore, me thelbin e qenësishëm të vetë ekzistencës së tij,duke e vendosur atë si një objekt artistik. Përkundrazi, mund të thuhet se që nga zanafilla e tij ka pasur gjithmonë një marrëdhënie shumë të ngushtë mes artit dhe natyrës.”.

Menaxheri i projektit artistik z. Karl Bauer në fjalën e tij përshëndetëse ndër të tjera shtoi: ” Ndjehem shumë krenar që jam sot këtu në hapjen e kësaj ekspozite të artit bashkëkohor që çelet pikërisht në një ndër institucionet më të rëndësishme në vend, Muzeun Historik Kombëtar, për këtë dëshiroj të falenderoj drejtorin e institucionit z. Dorian Koçi për mikpritjen. Jam shumë i lumtur, që pranova ftesën për të qënë pjesë e këtij projekti që sjell bashkë një grup artistësh shumë të talentuar dhe kaq të ndryshëm, për sa i përket shprehjes artistike në një ekspozitë për artin bashkëkohor në ditët e sotme”, përfundoi ai.

Kjo ekspozitë u realizua falë bashkëpunimit të Ambasadës së Austrisë në Shqipëri, Ministrisë së Kulturës dhe Muzeut Historik Kombëtar./ KultPlus.com

Të ngjajshme