Ekspozita “Korzo” sjellë posterat e filmave erotik të viteve 80-të e 90-të në Kosovë

5 Shtator, 2017 - 9:13 pm

Një ekspozitë e veçantë vjen me 8 shtator.

E premtja në mbrëmje në Soma Book Station vjen me ekspozitën “Korzo”.

Nëpër qytetet e Kosovës kinematë ishin plot filma erotik dhe pornografik, gjatë regjimit jugosllav. Ishin aty për gjithë popullatën pa marrë parasysh moshën. Gjithkush mund të vizitonte kinemanë të solidarizuar pranë ekranit të madh duke i ngulë sytë organeve gjenitale në përmasa të tmerrshme. Për çudi askush nuk vërehej duke e vizitu kinemanë por salla e errët ishte plot burra e fëmijë.

Sidoqoftë, programi i kinemasë prezantohej në qytet nëpërmjet të pllakateve ku lajmëronin filmin e radhës, shpesh në postera ishin disa vajza me gjoks të hapur…, dhe shpesh shpesh meshkuj nudo apo në ndonjë akt seksual në pozita të çuditshme.

Këto pllakate ishin të vendosura në shëtitore “Korzo” ku kalonin gjithë popullata. Aty pranë caktonin takim të gjithë…, të dashuruarit, familjet që shëtisnin korzon, aktivistët politik dhe fëmijët që takoheshin për t’shkue në shkollë fillore…, dhe për çudi gjithçka ishte e natyrshme.
Për fëmijët e asaj kohe ky funksion padyshim se ka arritur ta çoroditë raportin femër dhe djalë sepse të dy gjinitë janë zhvillu me ide se janë të ndryshëm biologjikisht vetëm për të arritur performancë seksuale dhe pritjet ishin se akti seksual duhet të ndodhë menjëherë me të takuar sikur se ndodhë në filma të kësaj natyre.

Kjo ndodhë se të gjithë fëmijët që kalonin aty pari ishin me sy në ato pllakate dhe mund ti vizitonin kinematë…, dhe gjithë kjo skuqje ndodhi para se të pranonin edukim seksual nëpër shkolla…, në fakt edukimi seksual nuk ndodhë nëpër shkolla shkaku se si temë ende mbetet e turpshme të trajtohet.

Ekspozita në fjalë hapet në ora 19:00, të premten me 8 shtator, shkruan KultPlus.

Posterat që shihen këtu janë pjesë e arkivit të Kino Lumbardhit dhe janë printime origjinale të viteve 1980 – 1990. Këta postera kanë qenë të vendosur nëpër pllakate të qyteteve në Kosovë ku janë prezantuar filmat në kinema. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme