Galeria Kombëtare e Kosovës publikon programin e ekspozitave për këtë vit

16 Shkurt, 2018 - 4:18 pm

Programi i ekspozitave vazhdon të jetë pjesa kryesore e programit të ekspozitave GKK do të zhvillojë edhe programet si ai i hulumtimit dhe publikimeve, ligjëratës dhe debatit, si dhe edukimit.

Ekspozitat tradicionale të GKK në vitin 2018 do të jenë: Edicioni i dymbëdhjetë i Bienales “Çmimi Muslim Mulliqi edicioni i XIII”, dhe “AR”- edicioni III. Në konkursin për programin e vitit 2018 kanë aplikuar 21 konkurrues. Ekspozita e parë e këtij viti është Vizatimi Sot me kurator Ismet Jonuzin, hapet me rastin e dhjetëvjetorit të pavarësisë së Kosovës.

16 Projektet e përzgjedhura të aprovuara nga Këshilli Drejtues që do të realizohen në kuadër të programit në GKK:

Ekspozitat Vetanake:

Thomas Hirschhorn – PIXEL COLLAGE: Ekspozitë e artistit të njohur ndërkombëtarisht, i ftuar nga GKK me përkrahje të SCO.

(Thomas Hirschhorn u lind në vitin 1957 në Bern, Zvicër. Fillimisht I trajnuar si dizajner grafik, Thomas Hirschhorn formon diskursin publik I cili lidhet me pakënaqësinë politike, dhe ofron modele te mendimit dhe mirëqenies alternative. – Duke besuar se çdo person lind me një kuptim mbi artin, Hirschhorn reziston kriteret estetike elitike dhe perjashtuese – për shembull, kualitetin – në favor të principeve dinamike të energjisë dhe bashkekzistencës.)

Sislej Xhafa, SHOW ME THE LOVE:

Artisti i njohur që përfaqësoi Kosovën në Benalen e 57 të Venecias, tani vjen ne GKK me ekspozitën e parë të tij vetanake në Kosovë. (Sislej Xhafa ka lindur në Kosovë në vitin 1970 dhe jeton në Neë York City. Xhafa është i njohur për punët që përkshruhen si “veprime” apo edhe strategji konceptuale që sfidojnë stereotipet kulturore, paragjykimet e fiksuara dhe strukturat institucionale. Duke eksploruar shpesh mënyrat nëpërmjet të cilave funksionon shoqëria bashkëkohore, ai hulumton realitetet sociale, ekonomike dhe politike dhe përfundimisht kritikon konsumizmin dhe mekanizmat e tij lëvizës. Rezultatet e prekshme sociale gjenden me të vërtetë në zemër të hulumtimit artistik të Sislej Xhafës, duke vërë në pikëpyetje statusin ligjor të shtetit të tij të origjinës, Kosovës. Duke punuar në shumë mediume nga piktura deri te vizatimi pastaj skulptura dhe instalacioni, angazhimi i tij me dimenzionet politike është gjithmonë direkt dhe i nënkuptuar, duke reflektuar në normat dhe strategjitë dhe mënyrat ku ata manipulohen në nënvetëdije).

Gani Llalloshi, artisti i njohur ndërkombëtarisht nga Kosova, aktiv në skenën ndërkombëtare i cili sjell për herë të parë ekspozitën vetanake në GKK;

Lorik Sylejmani, dizajner dhe artist multimedial me ekspozitën Come and see Loneliness, me instalacione dhe piktura;

Maksut Vezgishi arkitekt dhe artist që jeton dhe vepron në Bruksel me ekspozitën vetanake;

Lulzim Zeqiri, artist i njohur për videot dhe instalacionet si dhe vizatimet e tij, me ekspozitë vetanake;

Shpresa Faqi, artiste kosovare që jeton dhe vepron në Gjermani, me projektin multimedial DRIVING;

Emine Krasniqi dhe Leonid Palushaj, çift artistësh me ekspozitën e pikturave të tyre;

Ekspozitat kolektive:

– Projekti grupor me kuratorin Avi Lubin,me pjesëmarrës: Gazmend Ejupi, Driton Selami, Luan Bajraktari, Fatmir Mustafa-Carlo dhe Albert Allgeier; – Ekspozitë e arkitekturës socialiste UNDER PRESSURE, me autorë Denada Veizaj dhe Gjergj Islami, me kuratorë Eliza Hoxha dhe Ilir Gjinolli; Bashkëpunimet: – Koleksioni i artistëve francezë nga koleksioni Muzeu i Artit Bashkëkohor të Shkupit, inicuar dhe përkrahur nga Ambasada Franceze në Kosovë; – Amateras Foundation nga Bullgaria me ekspozitën Paper Innovation and Elemental Sculpture,në bashkëpunim me Ambasadën Bullgare ne Kosovë; – Projekti Desire for Freedom nga Bosnia dhe Hercegovina, shkëmbim me Galerinë Kombëtare të Bosnes dhe Hercegovinës; – Ekspozitat që planifikohen jashtë vendit në kuadër të shkëmbimit janë: Radiant Nature në Galerinë Kombëtare të BiH, aktivitete të ndryshme në Sofie dhe Plovdiv të Bullgarisë dhe me Turqinë. Në kuadër të programit të ligjeratës dhe debatit janë planifikuar: një Konferencë regjionale me rastin e pavarësise se Kosovës; ligjerata dhe prezentime nga kuratorë, menaxherë të artit dhe artistë mysafirë të ndryshëm; punëtori të organizuara paralelisht me ekspozitat që trajtojnë problematika të ngjashme. Vazhdon Programi i hulumtimit dhe publikimeve, përfundimi i së cilit do të realizohet me një ekspozitë me vepra të zgjedhura nga Koleksioni i GKK të interpretuara nga ekipi i teoricienëve të artit, si rezultat i hulumtimit gjatë vitit 2017. Programi I Edukimit vazhdon të zhvillohet në dy platforma: përmes vizitave të organizuara të nxënësve nga vende të ndryshme të Kosovës si dhe përmes organizimit të punëtorive të artit bashkëkohor. Risi do të jenë eventet e orientuara kah publiku ku çdo e enjte do të jetë mundësi që vizita në GKK dhe ekspozitat, të jenë të përcjella me ciceron.

Të fundit

Të ngjajshme