Hapet ekspozita ‘Fotografitë e Tregimeve të Refugjatëve’, Dugolli: Secili prej nesh duhet ta shohë veten në çdo refugjat

14 Qershor, 2021 - 10:51 pm

Në hapjen e ekspozitës në Galerinë “Arteve Kızılay Metro”, Ambasadori i Kosovës në Ankara, Ilir Dugolli deklaroi se ata organizuan ekspozitën për refugjatët në këtë galeri për të arritur më shumë njerëz, transmeton KultPlus.

“Për shkak të Covid-19 dhe masave, ekspozita do të jetë e hapur vetëm për mysafirët tanë të ftuar dhe udhëtarët e vlefshëm që kalojnë përmes metrosë Kızılay”, ka thënë Dugolli.

Ai tutje është shprehur mirënjohës për ndihmën e zyrtarëve të Galerisë së Arteve të Bashkisë Metropolitane të Ankarasë dhe të gjithë ata që kontribuan në hapjen e ekspozitës, shkruan AnkaraMasasi.

“Ne do të dëshironim të falënderonim dy fotografët tanë të vlefshëm, fotoreporterin e AA Esra Hacıoğlu dhe Hazir Reka, punimet e të cilëve do të jenë të hapura deri më 20 qershor në Ditën Botërore të Refugjatëve”, ka thënë Dugolli.

Ai tutje ka deklaruar se ka miliona histori të tjera që përpiqen të bashkohen në këtë ekspozitë.

“Fotografi Hazir Reka ishte gjithashtu një refugjat gjatë luftës në Kosovë. Nga ana tjetër, Esra Hacıoğlu vjen nga refugjatët e Kosovës. Kështu që secili prej nesh ka histori të ndryshme e të llojllojshme dhe secili prej nesh duhet ta shohë veten në çdo refugjat”, thotë Dugolli.

Dugolli theksoi se refugjatët janë mësues, studentë, të papunë, fotografë, studiues, prindër, shkencëtarë, atletë, domethënë secili prej tyre ka një jetë, dhimbje, humbje dhe sprovë dhe se ata meritojnë ndihmë, solidaritet dhe respekt. Në ekspozitë, fotografi kosovar Hazir Reka, i cili ka dokumentuar ngjarje të rëndësishme në historinë e vendit të tij gjatë dyzet viteve të fundit, përshkruan histori bezdisëse të luftës së Kosovës, e cila rezultoi në deportimin e më shumë se gjysmës së popullsisë së vendit nga forcat serbe.

Esra Hacıoğlu, një pasardhëse e refugjatëve kosovarë tre breza më parë, tani po dokumenton situatën aktuale të refugjatëve sirianë. Në punën e saj, ajo përshkruan vuajtjet e refugjatëve, por në të njëjtën kohë përshkruan edhe ëndrrat dhe shpresat e tyre.

Punimet në ekspozitë do të paraqiten në Qendrën Kulturore Shqiptare në Altindğ duke filluar nga 21 qershori. / KultPlus.com

Të ngjajshme