Hapet ekspozita “Armistice”, bënë bashkë një grup artistësh

7 Dhjetor, 2023 - 9:31 am

Më 1 dhjetor 2023, brenda peizazhit të gjallë të Prishtinës, një kolektiv i jashtëzakonshëm artistësh nga regjioni, kryen një vepër të mrekullueshme, duke organizuar një nga ekspozitat më të bukura të artit bashkëkohor të këtij viti, në Galerinë Open Art.

Kjo ngjarje e jashtëzakonshme, është një dëshmi e pasionit, përkushtimit dhe frymës bashkëpunuese që mbisundon në komunitetin artistik shqiptar. Ekspozita, me titullin “ARMISTICE / ARMËPUSHIMI,” përmblodhi artistë nga Shqipëria, Kosova, Maqedonia e Veriut dhe Mali i Zi në një nga ngjarjet më ekskluzive të artit bashkëkohor në rajon.

Open Art Gallery, një qendër kulturore e sapo hapur u bë skena e këtij spektakli krijues. Kjo ekspozitë e mendjeve krijuese është një dëshmi jo vetëm e fuqisë së njëanshme të veprimit artistik, por edhe e frymës bashkëpunuese që shënon komunitetin artistik.

Ekspozita, e quajtur me një titull aq domethënës “ARMISTICE / ARMËPUSHIMI”, kuruar nga maestro i kësaj pune Elton Koritari, shërbeu si një pikë konvergence për një gamë të ndryshëm artistësh që vinin nga Shqipëria, Kosova, Maqedonia e Veriut dhe Mali i Zi sikurse: Në një periudhë ku kufijtë janë tejkaluar nga gjuha universale e artit, kjo ekspozitë përjetësoi zërin kolektiv të fuqisë kreative të forcave të artit në rajon.

Artistët pjesëmarrës ishin: Ardian Isufi, Ardian Pepa, Arbnor Karaliti, Alkan Nallbani, Alkida Boshnjaku, Armand Habazaj, Artan Balaj, Berina Kokona, Burim Myftiu, Burhan Ahmeti, Driton Hajredini, Ergys Krisiko, Ervis Gjini, Fatmir Juka, Florian Haxhihyseni, Mervan Mustafa, Osman Demiri, Zake Prelvukaj, ku secili duke sjellë perspektivën dhe narrativën e tyre unike, e shndërrojnë Open Art Gallery në një kullë të shenjtë të shprehjes bashkëkohore. Ky mozaik kulturor jo vetëm tregon pasurinë e përpjekjeve artistike në rajon, por gjithashtu thekson fuqinë e bashkëpunimit në nxitjen e një dialogu harmonik midis zërave krijuese të ndryshme. Bukuria e kësaj ngjarjeje nuk ndodhet vetëm në veprat individuale, por edhe në sinergjitë e krijuara midis artistëve nga sfondet e ndryshme, duke ndërtuar një narrativë që rezonon përtej kufijve gjeografikë.

“ARMISTICE / ARMËPUSHIMI” jo vetëm që kap në titull frymën e ndalimit të armëve, por gjithashtu simbolizon një armëpushim në gjuhën e artit – një amalgamë idejash, emocionesh dhe formash që transcendon konfliktet dhe bashkon përmes një vlerësimi të përbashkët për shprehjen krijuese. Galeria, e pulsuar nga energia e këtyre përpjekjeve bashkëpunuese, u bë një oazë e përkohshme për entuziastët dhe njohësit e artit.

Si ekot e kësaj përpjekjeje të jashtëzakonshme artistike vazhdojnë të rrëmojnë në peizazhin kulturor, ajo qëndron si një shenjë, duke ndriçuar potencialin që gjendet në bashkëpunimin e vizionit të ndryshëm artistik.

Kjo ekspozitë nuk është thjesht një shfaqje e veprave artistike; është një festë e bashkimit në ndryshim, një simfoni vizuale e drejtuar nga artistë të talentuar që, në vetëm 24 orë, shndërruan Open Art Gallery në një shenjtërorë të kreativitetit dhe një dëshmi për fuqinë e pambaruar të artit për të krijuar lidhje mes komuniteteve dhe përtej kufijve.

Artisti Burim Myftiu është shprehur se nëpërmjet një dialogu të gjatë dhe një procesi bashkëpunues, si një ‘Tregti Artistike’, ky projekt synon të thyej pengesat dhe të promovojë një ndjenjë bashkëpunimi mes artistëve.

“Përmes kësaj ekspozite, Galeria shndërrohet në një hapësirë ku artistë nga sfondet, zhanret, dhe perspektivat e ndryshme shkrihen në një fluks organik të ideve dhe veprave që bashkohen në përpjekje për të nxitur unitetin dhe mirëkuptimin – në një kohë kur këto dy fjalë duket gjithnjë e më larg në jetën reale. Por kjo është art – në fakt, kjo ekspozitë feston fuqinë e artit për të shpërbërë pengesat, duke tejkaluar dallimet individuale dhe nxitur një mjedis harmonik ku krijimtaria nuk njeh kufij”, thotë Myftiu i cili krejt për fund u shpreh se ky Armistice i artistëve në Galerinë e Artit të Hapur është një dëshmi për forcën kolektive dhe shpirtin bashkëpunues që artistët mund të sjellin në pasazhin kulturor të Ballkanit të Mbyllur. / KultPlus.com

Të ngjajshme