займ на карту онлайн потребительский кредит

Jugosllavia këtë verë i prezantohet qytetarëve në Nju Jork (FOTO)

3 Prill, 2018 - 8:00 pm

Duke filluar me 15 korrik, në Muzeun e Artit Modert në Nju Jork – MoMA, do të hapet ekspozita që i kushtohet arkitekturës jugosllave në mes të viteve 1948-1980.

Arkitektura utopike, ajo brutaliste dhe llojet tjera do të jenë pjesë e kësaj ekspozite, kësisoj për të prezantuar para botës ndërtesat që asokohe u ndërtuan në këtë pjesë të Evropës, në forma të ndryshme.

Puna e arkitektëve socialistë dhe arkitektura pas luftës vjen në këtë ekspozitë.

Ja këtu po i sjellim disa prej objekteve dhe monumenteve që mund të përfshihen në këtë ekspozitë.
Shembull, Josip Broz Tito pati kërkuar që në vitet 60-të e 70-të të ndërtoheshin ndërtesa që e nderonin guximin jugosllav gjatë Luftës së Dytë Botërore. Këto monumente të bukura, sot edhe të lëna në harresë, megjithatë reflektojnë guxim dhe fuqi – fuqinë e një shteti që në fakt më nuk ekziston, që dikur u quajt Jugosllavi.

Nga Prishtina, pjesë e ekspozitës do të jetë Biblioteka Kombëtare e Kosovës, një ndërtesë e bukur me 99 kupola sipër saj.

Ndërtesa e Partisë Komuniste Bullgare poashtu mund të përfshihet në këtë ekspozitë. Një ndërtesë unike e quajtur Buzludzha, ajo është ndërtuar në vitin 1981.

Ndërsa në Zagreb mund të gjejmë një ndërtesë tjetër të vecantë. MAMUTICA, kur u ndërtua fillimisht mirëpriti rreth 5000 persona brenda saj. Madje, një serial televiziv në Kroaci – me emrin e njëjtë Mamutica, transmetohet që nga viti 2008 dhe ku tregohen krime të ndryshme rreth dhe brenda kompleksit banesor.

Të ngjajshme