Mbongeni Buthelezi: Artisti afrikano-jugor që e kthen plastikën në portrete

21 Qershor, 2023 - 5:59 pm

Ndërsa artistë të tjerë mund të përdorin bojëra uji ose bojëra vaji, Mbongeni Buthelezi përdor mbetje plastike për të krijuar portrete me teksturë të lartë në studion e tij në Booysens, Johannesburg.

Mjeti i tij janë mbeturinat plastike që ai mbledh nga mbeturinat lokale dhe rrugët e qytetit. “Kafshët po vdesin, peshqit në oqean po vdesin – për shkak të këtij materiali dhe për shkak të neve si qenie njerëzore”, tha Buthelezi. “Jemi ne që duhet të marrim përgjegjësi.”

Një artist dhe aktivist, Buthelezi, 56 vjeç, e gjeti për herë të parë talentin e tij për krijuesin kur ishte djalë në fshatin KwaZulu-Natal, Afrika e Jugut. Ai skaliti figurina balte të bagëtive rreth fshatit të tij: lopë, kuaj dhe dhi.

“Unë jam rritur me kafshët e babait tim, bagëtitë kanë qenë pjesë e rëndësishme e jetës sime”, tha Buthelezi. Por jo gjithçka në këtë mjedis rural ishte e natyrshme.

Ai shpjegoi se mbeturinat plastike ishin aq të zakonshme në zonat e kullotave saqë u bënë një pjesë e padëshiruar e dietës së rregullt të lopëve. “Do t’i shihnim këto lopë të ngordhnin sepse kishin ngrënë plastikë,” tha Buthelezi.

Pesë dekada më vonë, Afrika e Jugut ka ende një problem serioz të ndotjes plastike. Në vitin 2018, 107,000 tonë metrikë mbetje plastike nga Afrika e Jugut përfunduan në mjedisin detar. Një studim i vitit 2015 zbuloi se vendi ishte një nga 20 kontribuesit kryesorë në botë për ndotjen plastike detare.

Me mbetjet plastike në rritje në mbarë botën, Buthelezi po përdor punën e tij për të nxjerrë në pah dhe për ta luftuar këtë çështje.

Plastika praktike

Përdorimi i mbetjeve nga Buthelezi nuk ishte gjithmonë në mbrojtje të mjedisit; ai fillimisht filloi të përdorte mbeturina plastike për artin e tij sepse nuk mund të përballonte mjete më tradicionale.

Në moshën 22-vjeçare, kur vendi ishte ende nën aparteid, ai u regjistrua në klasa me kohë të plotë në një shkollë arti në komunitet në Soweto, një qytezë në Johanesburg. Ai mori me vete vetëm dy batanije, shumë pak para dhe shumë optimizëm. Atje ai jetonte në një dhomë të vogël dhe punonte punë të çuditshme midis klasave për të përballuar qiranë dhe ushqimin. Nuk kishte para për materiale.

“Ishin vitet ’80 dhe Afrika e Jugut po përballej me këtë fazë tranzitore ku politika ishte shumë e paqëndrueshme,” tha Buthelezi.

Ai shtoi se klima politike nuk ofronte shumë mundësi për të rinjtë zezakë afrikano-jugor që përpiqeshin të ndërtonin karrierën e tyre, veçanërisht ata nga fshatrat. Problemi kryesor ishte mungesa e fondeve.

Buthelezi shpjegoi se nuk kishte shkollim formal në qytete dhe institucionet me bazë komunitare, si kolegji i tij, nuk morën mbështetje nga shteti.

“Shkolla na prezantoi me gjëra të tilla si kolazhi – duke përdorur revista të vjetra për të krijuar një vepër arti nëse nuk keni para për bojëra”, tha Buthelezi. “Pa ato mënyra të zbukuruara tradicionale për të bërë art, ne zgjeruam mënyrën tonë të shikimit të artit dhe jetës.”

“Pranë studios sime në kolegj ishte një vend depozitimi,” kujton ai. “Pashë të gjitha këto ngjyra të shkëlqyera, këto materiale … dhe thashë me vete, çfarë mund të bëj për t’i dhënë kuptim këtyre plastikës që janë kudo?”

Ai filloi të mblidhte mbeturina plastike për të “lyer” në vend të bojrave të shtrenjta të vajit. Ai zhvilloi një teknikë të përdorimit të një pistolete elektrike që prodhonte ajër të nxehtë për të shkrirë plastikën dhe më pas për ta aplikuar atë në një kanavacë të ricikluar. Sipas Buthelezit kjo është më miqësore me mjedisin sesa përdorimi i flakëve për shkrirjen e plastikës dhe nuk lëshon tym të dëmshëm në atmosferë.

Një vepër e Buthelezit e quajtur "Futbolli i rrugës".

Një vepër e Buthelezit e quajtur “Futbolli i rrugës”.Mbongeni Buthelezi

Pas përfundimit të studimeve në Institutin Afrikan të Artit dhe më pas në Fondacionin e Artit të Johannesburgut, ai vazhdoi të arrinte një diplomë të avancuar në Artet e Bukura nga Universiteti i Witwatersrand.

Ndërsa karriera e tij përparonte, ai mendoi përsëri për përvojat e tij të fëmijërisë me plastikën dhe rolin që luajti ndotja plastike në vdekjen e shumë lopëve të babait të tij. Në vitet ’90, Buthelezi ishte një artist profesionist dhe ishte i vendosur të përdorte inovacionin në art për të mirën e planetit.

“Si artist, unë jam pasqyra e shoqërisë sime”

Buthelezi ende punon duke përdorur të njëjtën metodë të shkrirjes së mbeturinave të plastikës. Punimet janë figurative dhe kryesisht eksplorojnë përvojën e rritjes në një vendbanim të Afrikës së Jugut. Gjatë gjithë karrierës së tij ai ka përdorur artin e tij për të edukuar dhe filluar biseda mbi mbetjet plastike globale. “Bota në të cilën jetojmë sot mund të na ofrojë gjithçka që na nevojitet për të bërë art pa prodhuar më shumë,” tha ai.

Buthelezi ka mbajtur ekspozita, ka marrë pjesë në festivale, ka udhëhequr seminare dhe ka marrë rezidenca artistësh në vende duke përfshirë Gjermaninë, SHBA-në, Barbadosin, Egjiptin, Australinë dhe Arabinë Saudite.

“Si artist jam pasqyra e shoqërisë sime”, thotë Buthelezi. “Unë duhet të reflektoj për atë që po ndodh në tokën ku jetoj.” Dhe për të, ajo që është “në tokë” është plastike.

Në mars, ai foli në një Forum Kombëtar të Shkencës dhe Teknologjisë të Afrikës së Jugut mbi inovacionin plastik dhe në fund të vitit ai do të marrë pjesë në një festival arti dhe mjedisi në Abu Dhabi.

Megjithëse përpjekjet e tij kanë fituar vlerësime të gjera, Buthelezi thotë se jo të gjithë kanë qenë kaq mbështetës. “Disa njerëz thonë, ‘do t’ju mbarojnë plastika një ditë dhe pastaj nuk do të jeni në gjendje të bëni punën tuaj’,” tha ai. “Ata nuk e kuptojnë se do të isha i lumtur nëse kjo do të ndodhte. Për këtë po luftoj!”/cnn/KultPlus.com

Të ngjajshme