Moda ‘jogjinore’, moda më e re në treg

8 Dhjetor, 2021 - 4:05 pm

Në mes të pandemisë, brezat e rinj kanë filluar të rishkruajnë rregulloren e modës dhe rregulli i parë është që të gjitha rregullat janë bërë për t’u thyer.

Ndërsa moda është zhvilluar në një hapësirë shprehjeje të pakufishme, kufizimet e modës stereotipike gjinore që ekzistonin dikur janë shpërbërë. Dhe tani po shohim gjithnjë e më shumë modë ‘jogjinore’.

Një term që synon të sjellë çlirimin në sferën e modës, “jogjinore” ka filluar të zëvendësojë terma si “pa gjini” dhe “neutral ndaj gjinisë”, në një kohë kur po synohet krijimi i një mjedisi të modës për të gjitha llojet e trupit, përmasave dhe gjinive.

E përbërë nga rroba që mund të vishen nga çdo trup, pavarësisht nga gjinia, moda ‘jogjinore’ synon të sjellë pozitivitet në përfshirjen e pakufishme. Përdorimi i fjalës “jogjinor” mbështet rrjedhën e vazhdueshme të identitetit dhe shprehjes së vetvetes përmes modës.

Ndërsa artistë si Harry Styles, Billy Porter dhe Troye Sivan kanë sfiduar fuqishëm barrierat gjinore në emër të modës ‘jogjinore’, stilistë si Joseph Altuzarra kanë filluar të zhvillojnë qëllimisht koleksione për të gjitha identitetet.

Duke lançuar së fundmi linjën jogjinore ALTU, Altuzarra kombinon elemente të feminitetit tradicional dhe maskulitetit për të krijuar veshje për gjithkënd dhe këdo – pa kufizim./ lapsi.al/ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme