Mozaikë nga mbeturinat si kreativitet në pandemi

1 Korrik, 2021 - 6:58 pm

Kur për shkak të pandemisë u detyrua të rrinte në shtëpi, Heidi Calega, nënë e dy fëmijëve, nisi ta pastronte shtëpinë. Gjeti shumë gjëra që nuk i hynin në punë më askujt. Mirëpo në vend që t’i hidhte këto gjëra në plehra, nisi të bënte vepra arti. Në vjeshtë do të hapë ekspozitën e saj të parë personale

Është një thënie e vjetër për plehrat dhe thesaret. Nuk ka asnjë rreth plehrave dhe artit, por Heidi Calega mund ta ndryshojë këtë. “Unë me të vërtetë nuk e di se si do ta quash këtë”, ka thënë Heidi, gjersa ka qëndruar pranë tryezës së saj ku i ka shtrirë pajisjet e këtij zanati.

Me urdhrat për të qëndruar në shtëpi dhe karantinën, ish-mësuesja e shkollës fillore vendosi të pastronte dollapët e shtëpisë së saj.

“Kështu që kisha të gjitha llojet e xhinglave nga ditët e mia të mësimit”, ka thënë ajo. “Dhe nuk mund të duroja që të ndahesha prej tyre”. Kështu që nëna e dy fëmijëve mori një rrugë më krijuese.

“Ju mund të bëni diçka interesante nga pothuajse çdo gjë”, ka shpjeguar ajo. Dhe me “çdo gjë”, ajo do të thotë të bësh kolazhe ose mozaikë prej çfarëdo materiali.

“Rruaza, butona, gjerdanë, lodra të vogla plastike”, ka numëruar ajo me rend. “Unë kam pjesë të kukullave, si kukulla të vjetra, njerëz të ushtrisë, kapakë shishesh”. Me një fjalë, Heidi i quajti ato “plehra”.

“Dua të them se të gjitha gjërat që njerëzit i kanë hedhur. Asnjë nga këto nuk është e re”, ka thënë ajo. Heidi Calega bën portrete, duke i kthyer mbeturinat në vepra arti që mund të pëlqehen nga të tjerët. “Pothuajse çdo gjë që mund të imagjinoni është këtu”, ka thënë ajo.

Ajo ka bërë portrete të anëtarëve të familjes së saj, miqve, por edhe personaliteteve të njohura si Frida Kahlo, Marilyn Monroe, John Wayne dhe shumë të tjerëve.

“Është disi e mahnitshme për mua që isha në gjendje ta bëja këtë. Këto gjëra janë plehra!”, ka thënë ajo duke qeshur.

Heidi shpjegoi se si nuk iu desh shumë kohë dhe gati i mbaruan materialet dhe një postim në “NextDoor” i ndihmoi.

“Ishte një arritje shumë e mirë. Unë kisha me dhjetëra çanta me gjëra të dhuruara, që i kishin lënë në pragun e derës sime”, ka thënë ajo.

Ai postim, i cili përfshinte një fotografi të punimeve të saj artistike, gjithashtu tërhoqi vëmendjen e njerëzve të duhur. Heidi ishte në gjendje të takohej me “Next Gallery” në Denver dhe tani ka një nga veprat e saj të ekspozuara atje, së bashku me një ekspozitë personale të artit të saj realizuar nga plehrat, që do të hapet në tetor.

“Kurrë s’e kam menduar këtë. Unë jam me të vërtetë e nderuar dhe e emocionuar dhe është diçka shumë më e madhe dhe një shpërblim që s’e kam pritur të ndodhë ndonjëherë”, ka thënë ajo. /denverchanel/ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme