Një pikturë nga David Bowie e blerë për 5 dollarë në një deponi kanadeze tani shitet për mijëra dollarë

16 Qershor, 2021 - 11:30 am

Një pikturë nga ikona e zhanrit rock David Bowie, pritet të shitet për mijëra dollarë në një ankand arti në internet pasi dikush e mori atë për disa para në një qendër dhurimesh në një deponi të Ontario, shkruan CNN, transmeton KultPlus.

Portreti, i titulluar “DHead XLVI”, është pjesë e një serie prej afërsisht 47 punimesh që Bowie krijoi midis viteve 1995 dhe 1997, sipas Rob Cowley, president i Cowley Abbott, i cili po administron ankandin.

Pjesa ka nënshkrimin dallues të Bowie në pjesën e pasme të kanavacës së bashku me një etiketë që ka emrin e tij, datën 1997 dhe një përshkrim të pikturës si “akrilik dhe kolazh kompjuteri në pëlhurë”. Ekzistonte gjithashtu një etiketë nga një kompani kornizë në Londër që Cowley tha se punonte për Bowie dhe muzikantë të tjerë të famshëm para se të dilte nga biznesi.

Cowley i ka thënë CNN se shitësi, i cili nuk është identifikuar, pagoi 5 dollarë kanadezë (rreth 4.10 dollarë dollarë) për pikturën verën e kaluar në një qendër dhurimesh në një deponi në South River, e cila është rreth tre orë në veri të Torontos.

Personi nuk është koleksionist i arteve dhe thjesht i pëlqente piktura, por vetë piktura i tërhoqi vëmendjen sepse menduan se ishte një pikturë interesante përpara se ta kthejnë dhe të shohin etiketat në anën e pasme”, ka thënë Cowley.

Cowley tha se shitësi i kontaktoi ata rreth pikturës në nëntor dhe ata filluan të punojnë për të vërtetuar punën.

Përveç hulumtimit në internet, ata kontaktuan ekspertin Andy Peters, i cili ka qenë duke mbledhur autografe të Bowie që nga viti 1978 dhe filloi të vërtetonte nënshkrimin e tij pas vdekjes së këngëtarit në 2016 pasi vuante nga kanceri në një përpjekje për të luftuar përmbytjen e falsifikimeve që ishin në dispozicion për shitje.

“Kur pashë për herë të parë pikturën, e dija se çfarë ishte menjëherë. Unë nuk kisha nevojë të shihja autograf në pjesën e pasme sepse e dija, por padyshim që nënshkrimi vulosi marrëveshjen”, i tha Peters CNN në një email.

“Konfuzioni qëndron në atë që ai e ndryshoi firmën e tij aq shumë gjatë karrierës së tij 55-vjeçare, por ka disa nuanca në çdo autograf të vetëm që falsifikuesit nuk mund ta kopjojnë.”

Cowley tha se Bowie pikturonte miqtë, familjen dhe muzikantë të tjerë për serinë DHead, dhe madje bëri disa autoportrete, por ai nuk i identifikoi subjektet e tij.

“Në këtë rast, edhe gjinia është e vështirë të dallohet sepse nuk ka ndonjë tipar të fytyrës përveç profilit anësor. Është një portret mjaft i mrekullueshëm, por është shumë e vështirë të thuash saktësisht kush mund të jetë”, tha Cowley.

Piktura pritej të arrinte në një vlerësim prej $ 9,000 në 12,000 $ CSD (7,381 $ deri 9,841 $ USD) por ajo kaloi atë çmim në ditën e parë të shitjes. Ankandi përfundon më 24 qershor. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme