Parisi po e nderon artistin e madh František Kupka

22 Mars, 2018 - 8:28 pm

Frantisek Kupka është artisti që duhet ta fusni në kujtesë qysh tani.

Ata që nuk e kanë dëgjuar kurrë emrin e tij, ka shanse që kanë parë punën e tij prej artisti.
Kupka, ka lindur në Çeki e ka vdekur në Francë. Ai është ndër ata artistë që kanë nisur nismën e Orphic Cubism – Orfinizëm.

Puna artistike e tij nisi me realizmin, por më pas u shndërrua në art abstrakt.

Grand Palais në Paris deri në 30 qershor po i kushton një ekspozitë të madhe e retrospektive artistit František Kupka, i cili mbetet ndër më të mirët e shekullit 20-të.

Në ekspozitë përfshihen punët e tij deri në vitin 1950, pasi ai ndërroi jetë shtatë vite më pas.
Artisti studioi në Vjenë e në Pragë, për tu bërë një piktor më pas detajit por edhe i veçuar prej gjeneratës së tij. Kupka ka shërbyer edhe në Luftën e Parë Botërore, megjithatë në moshë të shtyrë dhe më pak i moshuar se bashkëluftëtarët e tij.

Siç shihet, piktori ka qenë i dashuruar pas ngjyrave dhe koloritit. Një pjesë e mirë e punëve të tij janë edhe në Muzeun Guggenheim në Venedik. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme