Përparim Rama në garën ndërkombëtare, votojeni për këtë projekt në Tiranë

23 Korrik, 2020 - 8:42 pm

Ndërtesën e re të Komunës së Tiranës janë duke e synuar shumë kompani arkitektonike, por në mesin e kësaj gare, me projektin e tyre është duke garuar edhe kompania shqiptare që udhëhiqet nga arkitekti shqiptar Përparim Rama.

Bëhet fjalë për kompaninë 4M Gruop, ku sipas Ramës, në këtë garë janë shumë afër fitores.

Përparim Rama njihet për projekte të ndryshme në shumë vende të botës, duke përfshirë edhe çmime të shumta ndërkombëtare.

Përparim Rama ka thënë për KultPlus se janë të nderuar të njoftojnë se janë super afër për të fituar garën në konkursin për Ndërtesën e re të Komunës së Tiranës,  me dizajnin tonë zero karbon emetues, plotësisht demokratik për kryeqytetin e Shqipërisë.

“Kompani të ndryshme me renome botërore kanë marrë pjesë dhe kjo e bën edhe më të rëndësishme fitoren tonë. Është për t’u përshëndetur që Tirana viteve të fundit ka qenë duke zhvilluar propozime ambicioze të sigurojë përtëritjen… dhe rritja e qytetit është duke e përcjellë masterplanin e qartë. Kjo ka potencial të bëhet rol model për qytetet tjera brenda vendit dhe jashtë tij të përcjellin”, ka thënë Rama rreth këtij konkursi.

Sipas tij, element kyç i masterplanit është bulevardi kryesor që çon nga pjesa e vjetër e qytetit drejt pjesës së re, me vend ndalje çasti për ngjarjet kyçe urbane përgjatë tij, duke përfshirë edhe lokacionin për ndërtesën e re të Bashkisë.

“Vizioni ynë për lokacionin është i guximshëm. Ne kemi shqyrtuar ambiciet e qendrës së qytetit dhe peizazhit më të gjerë të qytetit dhe kemi propozuar një kopsht të ri në mes – një margaritar i qytetit i lidhur me lumenjtë dhe parqet e sipërfaqet e gjelbra më të gjera. Ndërtesa me gjeometrinë e saj të saktë do të jetë pikë referimi në bulevard. Një eksterier i qetë është prezantuar, duke filtruar aktivitetin në hapësirat publike përtej tij”, ka thënë Rama.

Sipas tij, për të krijuar pronësi publike, ndërtesa e re e Bashkisë është vendosur në lokacion për të krijuar një seri hapësirash publike, duke integruar ndërtesën në mjedisin e saj, për t’u bërë zemra e lagjes.

“Me të arritur në lokacion nga pjesa e vjetër e qytetit paraqitet shtegu që të dërgon në udhëtim përmes kopshtit, duke krijuar pamje të ngritura ndaj qytetit. Vepra skulpturale nga artistë vendorë janë të vendosura përgjatë rrugëtimit tuaj. Shtigjet drejt shërbimeve tjera janë të drejta dhe thjesht të arritshme. Zyrat administrative janë të mbështjella mes shërbimeve publike në nivel të përdhesës dhe nivelit të kulmit. Kopshti i skulpturave do të jetë përjetim senzual, i organizuar me kujdes, me ngjyra dhe aroma që ndërrohen me ndërrimin e stinëve. Uji përdoret për të krijuar lidhjen pamore të lumenjve në veri dhe jug të qytetit, poashtu ofron qetësim, lëvizje dhe lojë plot jetë. Oborri i mirëpritjes ju fton drejt në zemër të ndërtesës. Muri prej uji, dramatik dhe ikonik, do të jetë i dukshëm nga pikënisja si dhe nga bulevardi dhe është shprehje plot vetëbesim në praktikat e qëndrueshmërisë dhe ndërtesave të shëndetshme. Një atrium i madh i hapur, i mbushur me dritë, ju mirëpret në qendrën e Bashkisë. Një shkallë skulpturale çon lart në të gjitha hapësirat e zyrave. Me pjesë për pauzë, shkalla inkurajon lehtë përdorimin dhe rekreimin”, ka thënë Rama.

Arkitekti i famshëm Përparim Rama më pas ka shpjeguar për KultPlus se hapësira kryesore publike është me përmasa qytetare dhe praktike në funksion.

“Mbajtje e sigurt e biçikletave do të sigurohet për të inkurajuar përdorim të shtuar të tyre. Personeli nga zyrat do të kenë një mjedis të hapur e të çiltër pune me hapësira të lira “të gjelbra” dhe atrium që përdoret për pauzë. Hapësira dramatike e atriumit lidh drejtoritë e ndryshme mes vete dhe inkurajon shkëmbim shoqëror. Qasja e lirë është përdorur në planifikim hapësinor, duke integruar fleksibilitetin në planifikim, për të lejuar që hapësira të përdoret në mënyra të ndryshme, në varësi të nevojës. Për të siguruar efikasitetin është vendosur rrjeti struktural i rreptë. Ndërtesa dhe hapësirat për qytetarë krijojnë një nyje urbane në bulevard, dhe luan rol të mushkërive të gjelbra për hapësirat për kafe-pauzë, me paletë materialesh natyrale në nivel të rrugës. Kafeteria lidh hapësirat e brendshme me të jashtme, duke futur qytetin brenda ndërtesës. Zyrat e hapura janë hapësira pune bashkëpunimi, të gjera e të mbushura me dritë. Struktura prej druri të siguruar në parime të qëndrueshme është pjesë e zero strategjisë… Salla dramatike e kuvendit në pjesën jugore të lokacionit paraqet vendin ku merren vendimet e rëndësishme. E mbushur me dritë dhe transparencë. Me konsideratën për zhvillim sipas parimeve të karbonit të mishëruar është themel i vlerave të qëndrueshmërisë”, ka thënë Rama për këtë projekt, që për momentin është duke pri në garën e këtij konkursi ndërkombëtarë.

Andaj ju ftojmë që të votoni në linkun http://competitions.tirana.al/…që të votoni për 4M Group, në mënyrë që të realizohet ky projekt madhështor që është paraqitur edhe nëpërmjet fotografive./KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme