Piktori shqiptar hap ekspozitën “Impresionet shqiptare” në Vjenë

8 Shtator, 2020 - 9:15 am

Ursula dhe Franz Pfeiffer nga Shoqata „kunst-projekte“ organizuan hapjen e ekspozitës të piktorit Gazmend Freitag me temën „Impresionet Shqiptare“ në ambientet e „Osteria Allora“ në Vjenë.

Piktori Gazmend Freitag, që jeton dhe vepron në Linz, është pa dyshim një nga artistët më aktivë shqiptarë, ekspozita e të cilit u hap këtë mbrëmje nga Ursula Pfeiffer në cilësinë e saj si kuratore.

Ajo foli për karrierën e piktorit, duke theksuar stilin e tij të veçantë dhe veprat e tij me motive nga atdheu i tij dhe ato nga moderniteti. Ajo gjithashtu prezantoi një përshkrim të shkurtër historik të kombit shqiptar që nga pavarësia e Shqipërisë. Në koherencë më këtë asaj edhe i kishte lindur ideja për titullin e ekspozitës “Impresionet Shqiptare”. Më pas ajo referoi disa citime nga shtypi dhe kritikat e shprehura lidhur me piktorin.

Në vazhdim edhe zonja Elisabeth Birngruber, piktore e pianiste, dikur bashkëstudente e Gazmendit në kursin universitar “vizatim akti” në Universitetin e Artit në Linz, i dha homazhe punës së kolegut të saj. Freitag vetë, shtoi: „Këtu janë të ekspozuara 14 vepra, piktura në vaj dhe grafika, kryesisht me motive shqiptare“.

Përkthyer nga gjermanishtja: Mag. Valbona Reinmüller/ KultPlus.com

Të ngjajshme