Piktura e Botticelli shitet për 45.4 milionë dollarë në ankand

28 Janar, 2022 - 3:36 pm

Piktura, e cila u shit për herë të fundit në vitin 1963 për 26,000 dollarë, ishte pjesë e shitjes së veprave të mjeshtrave të vjetër, transmeton KultPlus.

“The Man of Sorrows” i Sandro Botticellit u hodh në ankand të enjten në shitjen e vjetër të Sotheby për 45.4 milionë dollarë.

“The Man of Sorrows” i Sandro Botticelli-t doli në ankand të enjten në shitjen e vjetër të Sotheby’s për 45.4 milionë dollarë. Kredia…nëpërmjet Sotheby’s

Një pikturë e anashkaluar prej kohësh, e konsideruar për dekada si puna e asistentëve të studios së Sandro Botticelli-t, u shit në Sotheby’s në Nju Jork të enjten për 45.4 milionë dollarë me tarifa, duke nisur ciklin e këtij viti të çmimeve kryesore për veprat e artit trofe në ankand.

I cilësuar tani si një “kryevepër e rëndësishme” nga mjeshtri i rilindjes italiane, tempera-në-panel i Botticelli-t “Njeriu i dhimbjeve”, një përshkrim solemn gjysmë i gjatë i Krishtit të ringjallur, ishte vepra e spikatur në një shitje prej 55 lotësh të vjetër. piktura mjeshtërore dhe skulptura të enjten. E sigurt për t’u shitur për të paktën 40 milionë dollarë, falë një “ofere të pakthyeshme” minimale dhe të paracaktuar nga një garantues i palës së tretë, piktura tërhoqi dy ofertues të tjerë. Oferta fituese, e cila nuk ishte e garantuesit, u mor nga një specialiste e vjetër e mjeshtrave të Sotheby’s, Elisabeth Lobkowicz, në Nju Jork. Konkursi zgjati gjashtë minuta, me ofertuesit që tenderuan 100,000 dollarë shtesë.

“Ishte çmimi i duhur për temën – një “Krisht i Dhimbjeve”, tha Marco Voena, një partner në shitësin ndërkombëtar të artit Robilant+Voena. “Ishte një periudhë e vështirë për Botticelli-n,” shtoi ai, duke iu referuar fesë së zjarrtë të veprave të vona të artistit, të cilat disa i konsiderojnë si më pak të bukura.

“The Man of Sorrows” doli për herë të fundit në ankand, i kataloguar si Botticelli, në vitin 1963, kur u shit për një vlerë relativisht modeste 26,000 dollarë. Ronald Lightbown, studiuesi kryesor i Botticelli-t i asaj kohe, më vonë e renditi pikturën midis “fotografive të punëtorisë dhe shkollës” në katalogun e tij të plotë të veprave të artistit të vitit 1978. Ai u grupua në mesin e “produkteve të punëtorisë së vonë nga rrethi i Botticelli” në monografinë e Frank Zöllner të vitit 2005 mbi artistin./ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme