Piktura që Frida e punoi pas divorcit me Diego Rivera, frymëzuese dhe e veçantë

8 Korrik, 2019 - 12:30 pm


Kjo pikturë u punua nga Frida pak pas divorcit të saj me Diego Rivera. 
Ky portret tregon dy personalitete të ndryshme të Fridës. 

Njëra është kostumet tradicionale Frida në Tehuana, me një zemër të thyer, të ulur pranë një Fride të pavarur dhe të veshur me moderne. Në qumështoren e saj, ajo shkroi për këtë pikturë dhe tha se kishte origjinën nga kujtesa e saj për një mik imagjinar të fëmijërisë. Mirëpo më vonë ajo pranoi se ajo shprehu dëshpërimin dhe vetminë e saj pas ndarjen nga Diego.

Në këtë pikturë, të dy Fridat po mbajnë duart. Ato të dyja kanë zemra të dukshme, zemra e Fridës tradicionale është prerë dhe hapur. Arteria kryesore, e cila vjen nga zemra e shqyer poshtë në dorën e djathtë të Fridës tradicionale, është prerë nga mbajtëset kirurgjike të mbajtura në prehër të Fridës tradicionale. 

Gjaku rrjedh mbi veshjen e saj të bardhë dhe ajo është në rrezik të gjakderdhjes deri në vdekje. Qielli i stuhishëm i mbushur me retë të trazuara mund të reflektojë trazirat e brendshme të Fridës.

Në 1947, kjo pikturë u ble nga Instituti Kombëtar i Institutit të Arteve të Bukura në Mexico City. Çmimi i blerjes ishte 4.000 pesos (rreth 1.000 dollarë) në atë kohë dhe 36 pesos shtesë për kornizën. Ky ishte çmimi më i lartë që Frida ishte paguar ndonjëherë për një pikturë gjatë jetës së saj. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme