Portreti i ministrit Moser i realizuar nga artistja kosovare, kalon kufijtë

6 Tetor, 2020 - 3:57 pm

E përditshmja “Kurier” i ka kushtuar një artikull të veçantë, piktores kosovare, Albana Ejupi, e njohur tashmë për veprat e saj artistike edhe përtej kufijve.

Ky artikull mbanë titullin “Portreti i ministrit Moser: I papërfunduar, si mandati i tij.

Albana ka portretizuar këtë ministër, ndërsa shkruhet:

Ai madje nuk kishte qenë në detyrë për një vit e gjysmë kur videoja e Ibiza solli karrierën e tij ministrore në një fund të papritur: Josef Moser, ministër i Drejtësisë i koalicionit blu-bruz deri në qershor 2019.

“I papërfunduar” është edhe portreti i tij, i cili tani është varur në Galerinë stërgjyshore të Ministrisë së Drejtësisë. “Një pjesë është e dukshme, tjetra është vetëm e skicuar”, thotë Moseri, duke shpjeguar paralelizmin midis veprave artistike dhe programit qeveritar blu-bruz.

Është traditë që çdo ministër i Drejtësisë të ketë pikturuar vetë pasi të largohet. Ndryshe nga disa nga paraardhësit e tij, Moseri nuk donte thjesht ta shihte fytyrën e tij të pikturuar bukur në mur, përkundrazi të linte një mesazh:

Artistja Albana Ejupi vjen nga Kosova dhe lidhjet midis Austrisë dhe Ballkanit Perëndimor ishin “veçanërisht të rëndësishme për të personalisht gjatë Presidencës së Këshillit të BE”, shpjegon Moseri.

Thelbi i karakterit

Në dukje “e papërfunduar” është tipike për artisten Ejupi, ajo shpesh pikturon mbi portrete pothuajse përtej njohjes. “Ishte koha që hëngri pjesë të fytyrave dhe krijoi formën e jashtme jo të plotë. Pjesa tjetër e dukshme përfaqëson thelbin e karakterit të personit; përvojat, kujtimet dhe mendimet e tij”, shpjegon ajo.

Fotografitë janë në dispozicion në dublikatë – 65-vjeçari, i cili u tërhoq nga politika tërësisht në mars, kishte bërë një të tillë për apartamentin e tij.

Do të ketë një ekspozitë individuale nga artistja Ejupi më 20 tetor në galerinë “Lukas Feichtner”, në Vjenë. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme