Projekti ‘Irlanda e Vjetër me Ngjyra’ ndriçon pamje nga jeta në Irlandën e vjetër

30 Mars, 2021 - 5:58 pm

Me mijëra imazhe historike nga e gjithë Irlanda po jetësohen me ngjyra për herë të parë, falë një projekti të ri fotografik të udhëhequr nga “AI”.

Kombinuar me teknologjinë digjitale dhe me kërkime të përpikta historike, profesorët John Breslin dhe Sarah-Anne Buckley në Universitetin Kombëtar të Irlandës ”Galway”, kanë qenë në gjendje të kthejnë fotografitë, fillimisht të shkrepura vetëm në bardhë dhe zi në imazhe me ngjyra.

Një panair i qytetit në Ballybricken, County Waterford, në 1910.

Koleksioni përfshin shekuj dhe rajone të Irlandës, si dhe diasporën e vendit. 

Ai përfshin portrete të figurave kryesore si Oscar Wilde dhe poeti WB Yeats, si dhe momente përcaktuese në histori, si Titaniku që vendos vela nga kantieri detar Belfast ku u ndërtua.

Ky imazh tregon qendrën e qytetit të Dublinit në rrënoja, viti 1916

Sidoqoftë, disa nga fotot më tërheqëse përshkruajnë skena të përditshme, njerëz që endin derra, tjerrin lesh ose paketohen në pjesën e prapme të karrocave me kuaj. 

Ndërsa varfëria është e dukshme në fotografitë e fshatarëve zbathur që grumbullohen përreth një fotoje, ose të ndërtesave të banimit të klasës punëtore të Dublinit, ka gjithashtu fotografi familjare të pasura dhe përshkrime të argëtimeve të klasës së lartë si gjuetia e dhelprave.

Shtetari revolucionar Onamon de Valera i drejtohet një turme më 1917.

“Kishte shumë klasa të ndryshme shoqërore në Irlandë, si në shumë vende, kështu që unë mendoj se është e rëndësishme të tregosh gamën e plotë”, ka thënë Breslin. 

Projekti përmban gjithashtu fotografi të irlandezëve jashtë shtetit, siç është ky imazh i vitit 1911 nga një ekspeditë në Antarktidë. 

Projekti, “Irlanda e Vjetër me Ngjyra”, tani ka llogari të mediave sociale me dhjetëra mijëra ndjekës. Një libër i ri me të njëjtin titull po bashkon gjithashtu më shumë se 170 nga imazhet, duke pikturuar një pamje bindëse të jetës në ishull nga vitet 1840 deri në vitet 1960./ KultPlus.com

Dëbimi i fermerëve nga pronarët e tyre, siç përshkruhet në këtë skenë, nga fshati Woodford, ishte burimi i polemikave të mëdha në Irlandën e viteve 1880

Të fundit

Të ngjajshme