займ на карту онлайн потребительский кредит

Qyteti i lënë varur, Beogradi i Ri

29 Maj, 2018 - 7:35 pm

Beogradi i Ri – pjesa tjetër e qytetit serb, ende quhet si qyteti i lënë pezull. Një qytet ku shumëçka është lënë pezull, nisur prej ndërtesave, identitetit, ndërtimeve tjera, lokacioneve, pjesës industriale.

Hapja e Muzeut të Artit Bashkëkohor ka mbetur në gjysmë, njëjtë sikur edhe Hotel Jugosllavia. Calvert Journal – një gazetë e njohur online, shkruan për Beogradin e Ri – këtë pjesë të qytetit në anën tjetër të Danubit, si një vend të bukur por edhe me arkitekturë brutaliste e disi ‘të lënë varur’.

Tensioni në mes të privates dhe publikes është elementi kryesor që e definon kualitetin e hapësirës urbane të Beogradit të Ri, një tenstion ky mes rretheve horizontale dhe drejtkëndëshave vertical.
Rreth 212 mijë banorë janë pjesë e Beogradit të Ri.

Janë gjithsej 72 blloka ndërtesash që quhen ‘blokovi’. Përgjatë viteve secili është zhvilluar në një lagje të vecantë, me mentalitet të vecantë dhe me ndjenjë të ndryshme të përkatësisë. Secili ‘blok’ është ndërtuar në formë të veçantë.


Calvert Journal shkruan edhe për një tjetër element të lënë varur, të suspenduar, të kësaj pjese – Komunitetin ROM.
Vite më parë ata erdhën të jetonin poshtë urës Gizela, në qendër të Beogradit të Ri. Rigjenerimi urban me kohë ata i ka larguar drejt lokacioneve më pak të dalluara, drejt periferisë.

Në këtë pjesë të Beogradit jetojnë kryesisht serbët dhe romët, dhe rreth 200 shqiptarë, sipas regjistrimit të popullsisë në vitin 2011-të. Sllovenët, bullgarët, sllovakët e hungarezët poashtu kanë gjetur jetesë në këtë pjesë, në shifra të ndryshme. / KultPlus.com

Të ngjajshme