Rihapet rezidenca mahnitëse e Victor Hugos

10 Prill, 2019 - 6:30 pm

Rezidenca e bukur Hauteville u rihap përseri në Guernsey, pas një rinovimi mahnitës, shkrun KultPlus.


Hauteville në Guernsey ishte shtëpia e autorit Victor Hugo ku shkroi Les Misérables. Si Les Misérables, Hugo gjithashtu shkroi ‘Toilers e detit’, ‘Njeriu që qesh’ dhe ‘Legjenda e epokave në këtë shtëpi’.


Shtëpia Hauteville në Guernsey ishte mbyllur për 18 muaj duke u rikthyer gjerësisht në lavdinë e saj të mëparshme. Kjo shtëpia, e cila tani është një muze, u hap për publikun përsëri. Shtëpia zakonisht mirëpret 20,000 vizitorë në vit në mes të prillit dhe shtatorit dhe i është dhënë një numër përmirësimesh.


Hauteville House është projektuar dhe pajisur nga shkrimtari dhe artisti francez gjatë mërgimit të tij 15-vjeçar në Guernsey nga 1856, ku ishte blerë nga Hugo gjatë kohës së tij në ishull. Mobiljet e mbledhura nga Hugo nga e gjithë bota u rikondruan në lavdinë e saj të mëparshme. Shtëpia e bukur konsiderohet gjerësisht si një pjesë e punës në vetvete dhe një shprehje e gjeniut krijues të Hugos.


Shtëpia u kalua në qytetin e Parisit nga familja Hugo në vitin 1927 dhe tani menaxhohet nga Paris Musées, e cila është gjithashtu përgjegjëse për ruajtjen e shtëpisë dhe portretin e Hugos në Paris, në “Place des Vosges”.
Ekipi i projektit të restaurimit ishte i përbërë nga përfaqësues nga të dy shtëpitë, si dhe nga Paris Musées dhe Trashëgimia Guernsey. Financimi masiv erdhi si pjesë e një programi të veçantë patronazhi nga njohja e artit Francois Pinault. Pinault është një nga koleksionistët më të rëndësishëm të artit bashkëkohor në botë dhe për më shumë se katër dekada ka ndërtuar një koleksion prej gati 3.000 punimeve.


Shtëpia Hauteville është e hapur çdo ditë, përveç të mërkurave, nga 7 prilli deri më 3 shtator, nga ora 10 deri në orën 18.

Të fundit

Të ngjajshme