Ritmi i valëve të Detit Adriatik prodhon muzikë natyrale

30 Maj, 2019 - 9:55 pm

Arqitekti kroat Nikola Baic është duke bashkëpunuar me detin Adriatik për të bërë një muzikë të rrjedhsh,e. Në vitin 2005, ai kishte dizajnuar një objekt të artit të dëgjimit të quajtur Organet e Detit me 230 këmbë që përdorë ritmin e valëve për të luajtur një melodi, shkruan KultPlus.

Në sipërfaqe ky krijim mund të duket si një kombinim i zakonshëm i shkallëve të bardha të gurit, por është i mbuluar me disa vrima të ndryshme.

Këto hapje të çojnë në dhomat brenda instrumentit që lidhen me 35 tuba organesh. Ndërsa valët pëlcasin dhe rrjedhin, ajri shtyhet përmes kanaleve të brendshme në pjesën e poshtme të shkallëve dhe nga vrimat e sipërme të bilbilit që luajnë meloditë e ëmbla. Kjo e bën një aleancë të harmonishme midis njeriut dhe natyrës.

Ky objekt ‘Organi i Detit’ ndodhet në Zadar, Kroaci, i cili u shkatërrua në mënyrë shkatërruese gjatë Luftës së Dytë Botërore. Gjatë rindërtimit, qyteti ishte i mbushur me struktura të betonit të rrafshët që nuk bënë shumë për të përmirësuar bukurinë e zonës. Falë ndërtimit muzikor të Baicit, gëzimi artistik po kthehet në qytetin 3,000-vjeçar./KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme