‘Sanxhaku, histori e dhembjes kombëtare’, Azizi: Kjo ekspozitë duhet t’i shërbejë Kosovës ta kthejë kokën kah Sanxhaku

17 Qershor, 2022 - 4:45 pm

Në Muzeun Kombëtar të Kosovës është hapur ekspozita ‘Sanxhaku, histori e dhembjes kombëtare” e cila është projekt i shoqatës “Kosova për Sanxhakun” përkrahur nga shoqata humanitare “Sali Çekaj” në Gjermani, përmes të cilës organizatorët po synojnë të paraqesin trashëgiminë kulturore të Sanxhakut të Pazarit të Ri përmes fotografive, shkruan KultPlus.

Kjo ekspozitë me kurator Ismet Azizi do të implementohet në fushën e trashëgimisë kulturore, materiale dhe shpirtërore, i cili do t’i ekspozojë fotografitë të cilat tregojnë autoktoninë shqiptare në Sanxhakun e Pazarit të Ri.

Në hapjen e ekspozite foli vetë kuratori Azizi i cili thotë se e ka pritur me padurim ditën kur kjo ekspozitë do të hapet edhe në Kosovë.

“Ka një vit që kur ne e kemi shfaqur këtë ekspozitë nëpër treva të tjetra shqiptare si në Mal të Zi, Shqipëri e Maqedoni, por kjo sot e ka peshën e saj më të madhe sepse për herë të parë në Kosovë shfaqet një ekspozitë për një trevë tonën të lënë anash, sanxhaku me 8 mijë kilometra katror, me 90% popullsi me prejardhje shqiptare, ku ende frymon gjuha pjesërisht, por kultura shpirtërore e atij  populli frymon shqip.”, u shpreh Azizi.

Ai më tutje shton se kjo ekspozitë ka pasë jehonë shumë të madhe sidomos në Mal të Zi, Ulqin, Tuz, Malësi të madhe, Shkodër, Lezhë, Tiranë, Lushnje.

“Kjo ekspozitë është një dokument që më shumë ka nevojë për shqiptarët e Kosovës, Maqedonisë e Shqipërisë sesa për vetë shqiptarët e Sanxhakut, sepse ata sytë i kanë tek ne dhe ne duhet ta kthejmë kokën dhe të dimë më shumë për ta.”, shtoi kuratori i cili më pas tha se shpreson që kjo ekspozitë të rrugëtojë edhe në qytete të tjera të Kosovës.

Ndërkaq i pranishëm në këtë ekspozitë ishte edhe historianin Hakif Bajrami i cili e konsideron shumë të rëndësishme hapjen e kësaj ekspozite si një urë-lidhëse mes Kosovës dhe Sanxhakut.

“Kjo ekspozitë është mjaft e qëlluar sepse i shërben afrimit të Kosovës me Sanxhakun edhe për një fakt shumë të rëndësishëm që sa më thellë në histori nëse shkojmë, bashkimi, puna, aktiviteti mes Kosovës dhe Sanxhakut ka qenë gjithmonë i përbashkët. Të njëjtin front, kundër të njëjtit okupator, kundër të njëjtave probleme, kështu që me mbajt gjallë përmes fotografisë, fjalës, shkrimit dhe dokumenteve është një borxh që ja kemi të kaluarës, që t’ju tregojmë gjeneratave të tjera.”, tha Bajrami për KultPlus, i cili për fund dha porosinë që Sanxhaku duhet të orientohet kah Tirana dhe Prishtina, në një pjesë të madhe, jo ta injorojnë Sarajevën dhe Stambollin por adresën kryesore ta kenë Prishtinën dhe Tiranën për faktin se ajo pjesë ka qenë shqiptare, ka folur shqip, ka jetuar me plisa, tregojnë edhe fotografitë.

Ekspozita do të ndikojë në masë të duhur tek studentët aktual dhe te ata që vijnë që të merren me studimin e këtij rajoni. Ekspozita mendohet të jetë një kontribut i madh  në ngritjen e vetëdijes kombëtare  shqiptare në këto vise të cilat pothuajse janë krejtësisht të asimiluara. /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme