Sarah Moon sjell modën artistike dhe fantazinë e errët në ‘Fotografiska New York’

15 Tetor, 2021 - 8:30 pm

Fotografja dhe kineastja franceze, Sarah Moon tregon 30 vjet punë në ‘Fotografiska New York’, duke përfshirë modën dhe fantazinë, misterin dhe makabrën, transmeton KultPlus.

Në moshën 80 vjeç, fotografja franceze e modës, Sarah Moon konsiderohet gjerësisht një legjendë e gjallë. Një modele e modës në vitet 1960, Moon vazhdoi të punojë si fotografe dhe regjisore e modës dhe u bë e njohur për stilin e saj tekstual dhe vizual që i jep imazhet e saj me një atmosferë dhe intensitet të botës tjetër. Puna e saj është subjekt i “Sarah Moon: Në pikën e qetë”, një ekspozitë gjithëpërfshirëse në ‘Fotografiska në Nju Jork’.

Përfshirë fotografi, si dhe filma dhe libra të prodhuar gjatë 30 viteve të fundit, ekspozita tregon si qasjen letrare të Moon ndaj punës, ashtu edhe aftësinë e saj për të krijuar pamje ëndërrimtare, pavarësisht destinacionit dhe mediumit të tyre.

“Sarah Moon krijon gjuhën e saj të përjetshme, unike,” thotë Amanda Hajjar, drejtoreshë e ekspozitave në ‘Fotografiska New York’.

“Ajo zgjerohet jashtë fotografisë së drejtpërdrejtë të modës në diçka më konceptuale, por ne jemi akoma në gjendje ta njohim atë si të fokusuar në modë. Kjo e papritur na mban të interesuar dhe të befasuar.”

Tonet e thella të ngjyrave, format abstrakte dhe disponimi melankolik i imazheve të Moon prodhojnë një cilësi të pasur të ngjashme me librin e tregimeve në punën e saj. Ekspozita në ‘Fotografiska New York’ përfshin një instalim të 46 fotografive dhe gjashtë nekrologji imagjinare të bazuara rreth filmit të saj të vitit 2006 ‘The Thread Red’, i cili bazohet në përrallën popullore franceze ‘Bluebeard’ (një version i të cilit, nga Charles Perrault, u botua në 1697).

“Fije e Kuqe, veçanërisht, është shumë e veçantë për Sarën,” thotë Hajjar.

“Instalimi aktual i kësaj vepre rishikon përrallën franceze të Bluebeard, e cila tregon historinë e një gruaje e cila është manipuluar në një martesë me një burrë vrasës. Moon krijon një rrëfim vizual duke përfshirë gurët e varreve të grave të vrara më parë të Bluebeard.”

Shikimi i këtyre veprave narrative makabre krahas imazheve të modës së Moon lehtëson një dialog unik midis dy botëve, duke mjegulluar kufijtë midis trillimit dhe realitetit, si dhe kohës dhe hapësirës.

“Edhe veprat më magjepsëse të modës të veprës së saj shprehin një errësirë, duke shkelur një linjë fantazie dhe makthi,” shpjegon Hajjar.

“Cilësia pikturuese e fotografive është një pajisje për të nxjerrë në pah këtë mister eterik të veprës. Kjo tërheq shikuesit në botën e Moon dhe ju jeni magjepsur vizualisht nga imazhet para jush.” / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme