Shitet me çmim rekord piktura e Leonardo da Vinçit

16 Nëntor, 2017 - 9:16 am

Një pikturë 500-vjeçare e Krishtit që besohet të jetë pikturuar nga Leonardo da Vinçi, është shitur në Nju Jork për një rekord prej 450 milionë dollarësh.

Piktura njihet si Salvator Mundi (Shpëtimtari i Botës).

Është çmimi më i lartë i ankandit për çdo vepër arti dhe solli tallje dhe duartrokitje në dhomën e ankandit të mbushur Christie’s.

Leonardo da Vinci vdiq në vitin 1519 dhe ka më pak se 20 prej pikturave të tij në ekzistencë.
Vetëm një mendohet të jetë në duar private, Salvator Mundi, që besohet të jetë pikturuar diku pas vitit 1505.
Oferta përfundimtare për punën ishte 400 milion dollarë, me tarifa që sjellin çmimin e plotë deri në 450.3 milion dollarë.

Blerësi i paidentifikuar ishte i përfshirë në një konkurs tenderimi, nëpërmjet telefonit, që zgjati rreth 20 minuta.
Piktura tregon Krishtin me një dorë të ngritur, tjetra mban një sferë qelqi.
Në vitin 1958 ajo u shit në ankand në Londër për 60 dollarë. Në atë kohë, piktura në përgjithësi llogaritej të ishte vepër e një ndjekësi të Leonardo dhe jo vepra e vetë Leonardos.

Një kritik madje e përshkroi sipërfaqen e pikturës të jetë “inerte, e llakur, e pastruar, e pastruar dhe e rindërtuar kaq shumë herë sa duket njëkohësisht e re dhe e vjetër”.
Katër vjet më parë ajo ishte blerë nga një koleksionist rus për 127.5 milion dollarë por kjo ishte një shitje private, jo në ankand. /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme