‘Unë kam një ëndërr’, ekspozita e fotografes Jutta Benzeberg

10 Mars, 2022 - 2:40 pm

Vajzat që shihen në objektivin e Jutta Benzeberg janë disa të reja shqiptare nga zonat e thella të vendit.

Të çliruara nga normat përqafojnë lirinë e ëndrrave të tyre për një të ardhme të arritshme. ”Unë kam një ëndërr” është ekspozita e sapo çelur në COD, që fotografja e ka realizuar së bashku me UN Women.

 “Vajzat që takova gjatë këtij projekti të mrekullueshëm”unë kam një ëndërr” janë të ndjeshme, inteligjente, të bukura dhe shumë shumë të forta. Kur në fillim i takova të dyja palët unë dhe ato ishim pak të turpshme. Më pas disa shkrepjeve punuam shumë mirë përgjatë gjithë procesit”, tha Jutta Benzeberg.

Këto fotografi i mundësojnë shikuesit të kapërcejë gjendjen e spektatorit të thjeshtë dhe të zhvillojë një lidhje të vërtetë me personin që qëndron pas imazhit në shfaqen e vërtetë të qenies së tij. Kjo vërtetësi rrjedh në dëshira të ndryshme, por më e rëndësishmja mes tyre është liria dhe pavarësia.

“Ajo ç’ka është e re në këtë projekt është intervistat që zhvillova me to. Pyetja; cila është ëndrra jote? Nuk ndikova tek to, edhe kur thonin: Nuk kam asnjë ëndërr. Ajo që zbulova ishte ndryshimi në ëndrrat që kishin. Shumica prej tyre kishin një ëndërr dhe dëshirë. Të ishin të pavarura. Dhe kjo më ka bërë shumë përshtypje”, tha ajo.

Ky projekti i bën thirrje shoqërisë për të drejta dhe shanse të barabarta, për të sfiduar sterotipet gjinore. Një thirrje që është aktuale në çdo kohë

Vajzat që shihen në objektivin e Jutta Benzeberg janë disa të reja shqiptare nga zonat e thella të vendit. Të çliruara nga normat përqafojnë lirinë e ëndrrave të tyre për një të ardhme të arritshme.” Unë kam një ëndërr” është ekspozita e sapo çelur në COD, që fotografja e ka realizuar së bashku me UN Women.

 “Vajzat që takova gjatë këtij projekti të mrekullueshëm”unë kam një ëndërr” janë të ndjeshme, inteligjente, të bukura dhe shumë shumë të forta. Kur në fillim i takova të dyja palët unë dhe ato ishim pak të turpshme. Më pas disa shkrepjeve punuam shumë mirë përgjatë gjithë procesit”, tha Jutta Benzeberg.

Këto fotografi i mundësojnë shikuesit të kapërcejë gjendjen e spektatorit të thjeshtë dhe të zhvillojë një lidhje të vërtetë me personin që qëndron pas imazhit në shfaqen e vërtetë të qenies së tij. Kjo vërtetësi rrjedh në dëshira të ndryshme, por më e rëndësishmja mes tyre është liria dhe pavarësia.

“Ajo çka është e re në këtë projekt është intervistat që zhvillova me to. Pyetja; cila është ëndrra jote? Nuk ndikova tek to, edhe kur thonin: Nuk kam asnjë ëndërr. Ajo që zbulova ishte ndryshimi në ëndrrat që kishin. Shumica prej tyre kishin një ëndërr dhe dëshirë. Të ishin të pavarura. Dhe kjo më ka bërë shumë përshtypje”, tha ajo.

Ky projekti i bën thirrje shoqërisë për të drejta dhe shanse të barabarta, për të sfiduar sterotipet gjinore. Një thirrje që është aktuale në çdo kohë./ KultPlus.com

Të ngjajshme