Vepra më e lashtë artistike australiane është një kangur

22 Shkurt, 2021 - 7:25 pm

Vepra më e lashtë e Australisë në shpella është një kangur, i pikturuar më shumë se 17 000 vjet më parë nga aborigjenët dhe e datuar nëpërmjet analizës së foleve të grerëzave po aq të lashta, sipas një studim.

Vepra artistike, e pikturuar në një stil realist, që e paraqit kafshën me dimensionet e saj të vërteta, u gjet së bashku me përshkrimet e kafshëve të tjera në tavanin e një strehe shkëmbore në rajonin e Kimberley-t (Australia veriperëndimore).

Edhe pse popullatat autoktone kanë banuar në zonë prej kohësh, është shumë e vështirë të datosh veprat e tyre të artit.

“Pengesa kryesore është se ata rrallë përdornin një pigment që lejon takimin me teknikat aktuale”, shpjegoi Damien Finch, gjeokronolog në Universitetin e Melburnit dhe autor i studimit të botuar në “Nature Human Behavior”.

“Takimi i këtyre pikturave më të vjetra të paprekura ka një rëndësi të madhe për aborigjenët dhe australianët”, tha Cissy Gore-Birch, kreu i Shoqatës Aborigjene Balanggarra, në një deklaratë nga Universiteti i Australisë Perëndimore.

Në total, ekipi i Damien Finch datoi me 27 fole antike grerëzash të shpërndara mbi gjashtëmbëdhjetë piktura në tetë strehimore shkëmbinjsh.

Ato përfaqësojnë kryesisht kafshë, përfshirë një gjarpër, hardhuca dhe marsupialë./atsh/ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme