Veprat e Vincenzo Dorsa-s, në ekspozitën e Bibliotekës Kombëtare

28 Shkurt, 2023 - 12:28 pm

Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, me rastin e 200-vjetorit të lindjes së studiuesit dhe atdhetarit arbëresh, Vincenzo Dorsa (1823-1885), çeli ekspozitën me veprat e tij më të rëndësishme, duke sjellë në vëmendje të lexuesve veprimtarinë e tij studimore.

Pjesë e fondit të saj arkivor janë veprat “Su gli albanesi: ricerche e pensieri”(1847), “La Tradizione greco – latina negli usi e nelle credenze popolari della Calabria Citeriore” (1884), “Studi etimologici della lingua Albanese” (1862), “Il Vangelo di S. Matteo” përkthyer nga teksti grek ne dialektin kalabro-arbëresh nga Vincenzo Dorsa (1869), si dhe “Mbi shqiptarët: kërkime dhe mendime” (2021).

Veprat e tij studimore përbëjnë një vlerë unike për të dhënat historike, gjuhësore, folklorike, etnografike, letrare, si dhe për historinë e ngulimeve arbëreshe që ato përcjellin.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur për publikun në Sallën Shkencore të BKSh-së.

Vinçenzo Dorsa lindi në Frasnitë më 26 shkurt të vitit 1823. Ai përfundoi studimet e tij të para në Kolegjin e Shën Adrianit në Shën Mitër Korone dhe nga viti 1848 dhe bashkëpunoi me revistën “Kalabrese” në Kozenca të Italisë. Ai u dallua për studimet e tij mbi traditat popullore të Kalabrisë dhe të kulturës shqiptare. V. Dorsa ishte studiues dhe dijetar i njohur në rrethet intelektuale kalabreze të shekullit të nëntëmbëdhjetë. Ai ishte autor i shumë shkrimeve filologjike dhe të letërsisë popullore shqiptare.

Vdiq më 1885 në Kozenca./ atsh / KultPlus.com

Të ngjajshme