7 filma rreth Holocaust-it që duhet t’i shihni patjetër

27 Janar, 2022 - 10:00 pm

27 janari përkon me (Holocaust Memorial Day), ditën kur e gjithë bota kujton viktimat e Holocaust-it, ku mbetën të vrarë rreth 6 milionë hebrenj. Sot, bëhen plot 77 vite nga çlirimi i kampit të  Auschëitz-Birkenau, njohur ndryshe si “kampi i vdekjes” të nazistëve në Poloni.

Më poshtë do të gjeni një listë me filma/serialë që rrëfejnë historitë rrënqethëse dhe çnjerëzore që ndodhën brenda kampit fatkeq. 

1. The Pianist (2002)

Bazuar në librin autobiografik me të njëjtin titull, ky film tregon për jetën dhe kujtimet e një pianisti polak-hebre,  W?adys?aë Szpilman, që i shpëtoi Holocaust-it. 

7 filma rreth Holocaust-it që duhet t'i shihni patjetër!

2. La Vita e Bella 

Një dramë-komedi italiane e vitit 1997 me skenar dhe pjesëmarrje të Roberto Benigni-it. La Vita e Bella tregon për rrugëtimin e një familjeje që përballet me internimin në kampet e përqëndrimit të nazistëve. E gjithë historia shihet nga sytë e një vogëlushi dhe përpjekjet e të atit për t’i zbukuruar realitetin horror që iu desh ta përjetonte që herët. 

7 filma rreth Holocaust-it që duhet t'i shihni patjetër!

3. Schindler’s List

Schindler’s List, një dramë historike e 1993-shit me regji të Steven Spielberg. Filmi flet për Oskar Schindler, gjermanin që shpëtoi me mijëra refugjatë hebre-polakë nga Holokausti duke i punësuar në fabrikat e tij gjatë Luftës së Dytë Botërore.

7 filma rreth Holocaust-it që duhet t'i shihni patjetër!

4. The Boy in the Striped Pajamas

Bruno është djali 8-vjeçar i komandantit të kampit të përqëndrimit gjatë Luftës së Dytë Botërore. Rastësisht ai takon moshatarin e tij hebre përtej gardhit të kampit dhe mes tyre lind një miqësi e pastër. Çfarë nuk dinte vogëlushi ishin pasojat e kësaj miqësie prej të cilave nuk mund të shpëtonte.

7 filma rreth Holocaust-it që duhet t'i shihni patjetër!

5.Holocaust (1978)

Mini-serial që tregon perceptimet e ndryshme të familjeve gjatë asaj periudhe. Dy familje gjermane nga Berlini: njëra palë e krishterë, pjesëtarët e të cilës u bënë nazistë si pasojë e nevojave ekonomike, ndërsa familja tjetër hebre, përfunduan duke qenë viktimat e tyre.

7 filma rreth Holocaust-it që duhet t'i shihni patjetër!

6. Train of Life (1998)

Një tragjikomedi që flet për historinë e hebrenjve nga Europa Lindore dhe përpjekjet e tyre për t’i shpëtuar Holocaust-it.

7 filma rreth Holocaust-it që duhet t'i shihni patjetër!

7. Anne Frank: The Whole Story (2007)

Mini-seriali i bazuar në ditarin e famshëm të Anne Frank dhe perceptimi i botës sipas syve të saj, menjëherë pasi kupton që krejt papritur ajo dhe familja nuk kanë më të drejta.

7 filma rreth Holocaust-it që duhet t'i shihni patjetër!

Burimi: Filmatic / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme