Arkivi i Filmit, kujdes të veçantë ndaj shiritit filmik 35 mm

27 Shkurt, 2024 - 1:18 pm

Arkivi Qendror Shtetëror i Filmit ndau në rrjetet sociale një video ku tregon momente nga puna e përditshme në sektorin e mirëmbajtjes së fondit filmik. AQSHF shprehet se po tregohet kujdes i veçantë për shiritin filmik 35 mm. “Falë mbështetjes nga buxheti i shtetit për rinovimin e ambienteve të sektorit të mirëmbajtjes dhe atij të digjitalizimit, tashmë ritmi i punës është rritur edhe më tepër, e si përherë, duke treguar kujdes të veçantë për shiritin filmik 35mm”, shkruhet nga AQSHF.

Arkivi Qendror Shtetëror i Filmit (AQSHF) është kujdestari ligjor i prodhimit kinematografik shqiptar, i filluar nga viti 1947 e në vazhdim, kryesisht i përbërë nga produksionet nga një njësi e vetme shtetërore, studio “Shqipëria e Re”, e cila filloi aktivitetin e saj në vitin 1952 dhe u mbyll në vitin 1992.

Koleksioni kinematografik i ruajtur në arkiv përmban gjithashtu: Materialet arkivore të mbledhura nëpërmjet procesit të privatizimit të filmave me metrazh të gjatë, filmave dokumentarë dhe kronikave të prodhuara nga studiot e huaja, nga fillimi deri në fund të Luftës së Dytë Botërore, të konsideruara si plaçkë lufte.
• Materialet e filmuara të depozituara sipas dispozitave ligjore që filluan të aplikohen që nga viti 1945, ku përfshihen materialet e prodhuara nga regjisorët e huaj të filmave bazuar në marrëveshjet e reja shtetërore.
• Kopje të materialeve të filmuara të prodhimeve të huaja të blera nga shteti.
• Pamjet e arkivit
• Materialet e marra nëpërmjet shkëmbimit me arkivat e tjera./atsh/KultPlus.com

Të ngjajshme