Faruk Basha, njeriu që i dha shumë kinematografisë shqiptare

30 Qershor, 2018 - 8:42 pm

Po e kujtojmë sot një emër të rëndësishëm në kinematografinë shqipe.

Faruk Basha. Ka lindur në Tiranë në vitin 1940 ndërsa rrjedhë nga një familje e vjetër pejane që u vendos në Tiranë në vitet 30-të.

Në vitet 60-të ai kreu disa kurse speciale për kinematografi në Tiranë, ndërsa ka bashkëpunuar me Viktor Gjikën, Dhimitër Anagnostin e disa regjisorë të tjerë. Në vitet 60-të ai nisi më intenzivisht punën në filma, ndërsa pas suksesit si operator ai u bë pedagog i jashtëm në Institutin e Arteve.

Vitet e 70-ta, Faruk Basha i kaloi duke marrë pjesë asokohe në bashkpëunimin kulturor mes Kosovës e Shqipërisë ndërsa pas vitit 2000 filloi punën si pedagog në Akademinë e Filmit Marubi ku punon ende.

Filmat në të cilët Basha ka punuar janë: “Familja ime”, “Fillim i vështirë”, “Asgjë nuk harrohet”, “Përtej mureve të gurta”, “Tomka dhe shokët e tij”, “Në fillim të verës”, “Malet me blerim mbuluar” dhe filma të tjerë.

Efektet speciale të fotografisë ai i realizoi në “Balada e Kurbinit” në vitin 1990 dhe “Flutura në kabinën time në vitin 1988. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme