‘Prizreni, Qyteti i Burimeve dhe Bukurisë’ nga Zvonimir Saksida po vazhdon të shfaqet në Prizren

23 Nëntor, 2018 - 1:41 pm

Dokumentari “Prizreni, Qyteti i Burimeve dhe Bukurisë” prodhuar nga Zastava Film në vitin 1972 me regji nga Zvonimir Saksida dhe i restauruar nga Instituti Nacional Audio-Vizuel i Frances – INA ende shfaqet në ekspozitën “Përnjëherë e mjegullt dhe e pashmangshme: Modernitetet 1945-1989” te Lumbardhi e cila do të jetë e hapur deri të dielën më 25 nëntor nga ora 10:00 deri në ora 18:00.

Saksida ishte regjisor dhe skenarist i njohur, i lindur në Slloveni ndërsa vdiq në Beograd në vitin 1998. Mes punëve tjera të tij janë edhe ‘Transport Equipments’, ‘Diverzanti’, ‘Diverzije na void in pod vodo’, ‘Krivajino gradbenistvo’.

Ekspozita ‘Përnjëherë e Mjegullt dhe e Pashmangshme: Modernitetet 1945—1989’ ka një qasje ndërdisiplinare: duke realizuar intervista të historisë gojore; mbledhur dhe arkivuar burime vizuele dhe eksploruar strategji të ekspozimit të historisë shoqërore, kulturore dhe ekonomike të Prizrenit. Duke lokalizuar proceset e modernizimit dhe hapur trashëgiminë socialiste për lexime nga perspektiva të shumta, ekspozita eksploron kulturën dhe punën nga këndvështrimi i punëtorëve, duke i ruajtur kompleksitetet historike dhe shamngur reprezentime të thjeshtësuara të së kaluarës socialiste.

Ekspozita bazohet në hulumtimin e realizuar përgjatë Prizren Urban Memoryscapes, projekt tetë-mujor i formësuar si platformë edukative që pajisi dhjetë pjesëmarrës me metoda të hulumtimit të trashëgimisë kulturore dhe ekonomike. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme