Programi ‘Let It Be’ në ‘PriFest’ vjen me 4 premiera botërore

10 Gusht, 2021 - 3:34 pm

”Prifest” ka prezantuar programin ‘Let It Be’, kategori kjo unike e këtij festivali, dedikuar filmave me tematikë LGBTIQ.

Këtë vit kjo kategori vjen me 6 filma të metrazhëve të ndryshme, 4 prej të cilave janë premiera botërore.

“Programi Let It Be është krijuar në vitin 2012 dhe është kategori shumë e rëndësishme për PriFest, për shkak të temës dhe mesazhit të fuqishëm që përcjell tek audienca duke përkrahur komunitetin LGBTIQ dhe duke ndërgjegjësuar në një farë mënyre përmes kinemasë.

Ne kemi filluar bashkëpunimin për këtë program me partnerët e festivalit OutFest nga Los Angeles dhe më vonë e zgjëruam bashkëpunimin me partnerët Queer and Migration IFF (QMIFF) nga Amsterdami.

Programi jonë është kuruar me kujdes nga programerët e dy festivaleve partnerë”, tha drejtoresha e PriFest, Vjosa Berisha.

Programi i këtij viti i ‘Let It Be’ vjen në bashkëpunimin me QMIFF dhe projektin dy vjeçar ‘Youth Artivists for Change’, i mbështetur nga qeveria holandeze. Lista e filmave përbëhet nga 4 dokumentarë të prodhuar nga kineastë kosovarë me mbështetjen e grantit ‘Impact Your Doc’ i dhënë nga projekti.

Këta katër filma do të shfaqen si premierë botërore në edicionin e 13 të PriFest.

Lista e plotë e programit Let It Be:

1.SILENT VOICE në regjinë e Reka Valerik,

Francë/Belgium, 51 min,

Premirë Kosovare.

Khavaj u largua nga Çeçenia kur vëllai i tij zbuloi homoseksualitetin e tij dhe i premtoi se do ta vriste.

Në Bruksel, i goditur nga sëmundja e mutizmit, ai detyrohet të jetojë në anonimitet të plotë për t’i shpëtuar diasporës çeçene.

2. MARCH FOR DIGNITY në regjinë e John Eames,

Gjeorgji, 74 min.

Premierë Kosovare.

Dokumentari March For Dignity ndjek një grup të vogël aktivistësh LGBTI+ në Tbilisi, të Gjeorgjisë teksa përpiqen të zhvillojnë marshimin e parë të Krenarisë në vend.

Ata përballen me kundërshtim dërrmues nga grupet e ekstremit të djathtë, qeverisë dhe kishës ortodokse gjeorgjiane të cilët kanë një histori të nxitjes së sulmeve të dhunshme ndaj komunitetit LGBTI+.

Me anëtarësimin në Bashkimin Evropian dhe ndjenjën anti-ruse të vendosur në axhendën politike, gjeorgjianët janë në një pikë kthese në histori, ku ata duhet të zgjedhin të luftojnë për përparim dhe të drejtat e njeriut, ose të pranojnë ndikimin e madh rus. Në mes të kësaj trazire gjeopolitike, organizatorët e përkushtuar të Tbilisi Pride përpiqen me guxim të jenë të dukshëm në vendin e tyre në zhvillim.

3. FREE AT LAST në regjinë e Arlind Islamit,

Kosovë/ Holandë, 13 min.

Premierë Botërore.

Platon Muja dhe Arton Hoxha janë duke ushtruar për performance e tyre “Drag”. Artoni mundohet ta puthë Platonin gjatë provave, por Platoni e refuzon. Platoni i tregon Artonit që ka të dashur dhe e paralajmëron atë që të mos bëj më një skenë të tillë. Aida i kërkon Platonit t’ia vizatojë një tatuazh.

Platoni i tha të shkon të shikonë në vizatimet e tij dhe të vendos cilën dëshiron ta bëj.

Derisa Aida shikon vizatimet e tij, dhe rastësisht shef posterin e tyrë për shfaqjen “Drag”.

Ajo e fsheh posterin dhe i thotë Platonit se dëshiron të bëj një gjarpër. Në shfaqjen “Drag” shfaqen Platoni dhe Artoni duke kërcyer, ndërsa Aida është aty duke e shijuar shfaqjen.

Artoni e puthë Platonin, Platoni e godet shuplakë dhe e braktisë shkenën. Platoni është i mbështjellur në tërë trupin me fashë dhe shikon drejt kamerës. Ka skena paralele të përziera me skena të jashtme ndërsa ai është duke ecur dhe më pas ballafaqohet me një kalimtar.

Aida e shpëton Platonin nga ai rrugaç dhe i thotë se e dashuron pa marrë parasysh gjërat. Platoni gris fashat dhe më në fund ai është i lirë.

4. THROUGH THE HAZE në regji të Valmir Krasniqit,

Kosovë/ Holandë, 25min.

Premierë Botërorë.

Një aktor i ri përgatitet për performancën e vallzimit “Through the Haze”, e cila është një performancë “Drag Show” eksperimentale.

Qëllimi i performancës është të përtretizojë intolerancën e shoqërisë në Kosovë, por edhe glorifikimin dhe bukurinë e transformimit përfundimtar në veten e tij të vërtetë, si një Drag Queen.

Duke qenë një mashkull straight dhe duke pasur vetëm informacionet bazë mbi problemet dhe sfidat me të cilat ballafaqohet komuniteti LGBTI në Kosovë, aktori vazhdon të kalojë më shumë kohë me ta.

Intervista e bërë me një Drag Queen do të zbulojë një shoqëri plot me paragjykime.

Historia e vërtetë që është treguar në fillim të filmit ka ndikuar në performancën dhe rezultatet përfundimtare janë shfaqur para publikut.

5. MIRROR nën regjinë e Alma Çoçajt,

Kosovë/ Holandë, 18 min.

Premierë Botërore.

Agoni 21 vjeçar, i cili jeton dhe studion në Prishtinë, dëshiron të ndajë me botën rrugëtimin e tij të dashurisë.

Dashuria që ai gjen në mjedisin e tij, duke kontribuar vazhdimisht në shoqërinë dhe problemet e saj dhe duke qenë një Queer në Kosovë, ai gjeti rrugën e tij për të krijuar një organizatë të quajtur “Hyjneshat” e cila përfaqëson kulturën e Drag Queens. Ata udhëtojnë nëpër rajonin e Ballkanit, për ta ndarë këtë kulturë me të gjithë. Gjatë shfaqjes në Shqipëri, Agoni gjen dashurinë e tij, i cili vjen për të vizituar Agonin në Kosovë, dhe takon anëtarët e tjerë të organizatës “Hyjneshat”. Ata gjithashtu lexuan poezitë nga libri i Agonit i quajtur “Pasqyra”

6. HOW, WHERE AND WHEN në regjinë e Armend Zeqirit,

Kosovë/ Holandë, 22 min.

Premierë Botërore

How, Where and When synon të tregojë të gjitha vështirësitë dhe peripecitë që kalon komuniteti LGBT në Kosovë për të pasur një takim dashurie.

Filmi ka 4 histori të ndryshme nga breza të ndryshëm dhe të gjitha ato histori kanë treguar të gjitha llojet e takimeve, frikës, emocioneve, pavendosmërisë, faqet e internetit dhe aplikacioneve që përdoren për takime dashurie. / KultPlus.com

Edicioni i 13-të i PriFest mbahet nga 24-29 gusht 2021.

Të fundit

Të ngjajshme