“Qyteti mbron veten”, filmi i Gina Lollobrigida shfaqet në Tiranë

4 Korrik, 2019 - 8:20 pm

Qyteti mbron veten është një filmi vitit 1951 i regjisorit Pietro Germi. Me Gina Lollobrigida, Renato Baldini, Amedeo Trilli, Emma Baron, etj, kjo dramë është një ndër më të njohurat e kohës. Ai u shfaq mbrëmjen e së hënës tek instalacioni ‘Reja’ me qëllim sjelljen edhe njëherë në vëmendje të perëndeshave italiane.

Një bandë, e përbërë nga katër të mbijetuar, vjedh kasën e stadiumit gjatë një ndeshje futbolli. Të ndjekur nga policia, të katër arrijnë të arratisen. Guido, kreu i grupit, vritet nga disa marinarë, që i kishin premtuar ta transportonin atë në Korsikë. Luigi i kapur nga karabinierët, përfundon duke vrarë veten. Paolo, tashmë një futbollist i famshëm, nuk mund të luajë më pas një aksidenti. Pasi ka përfunduar në një jetë mediokre, ai tërhiqet nga krimi. I katërti, Alberto, është pak më shumë se një fëmijë. Bir i prindërve të varfër dhe të ndershëm, ka patur një adoleshencë të stuhishme, duke kërkuar rehati në leximin e librave me vizatime.

Dikur kritika shkruante për këtë film që ka një teknikë të shkëlqyer, por patosi populist shpesh del jashtë kontrollit.

Për kohën “la cita si difende” u premiua si filmi italian më i mirë në Festivalin e Venecias.

Çdo mbrëmje të hëne tek Reja përfshi edhe shtatorin do të jenë në vëmendje ikonat e kinamasë italiane si Claudia Cardianale, Sophia Loren, Silvana Mangano etj.

Të ngjajshme