Si jetonin shqiptarët, shfaqet pas 37 vitesh dokumentari që e ndaluan komunistët

25 Shkurt, 2021 - 8:59 am

Paul Lendvai, dikur një gazetar që nga Hungaria shkoi në Shqipërinë e viteve ‘80, sot profesor dhe njohës i shkencave politike, sjell për herë të parë për publikun shqiptar dokumentarin ‘‘Shqipëria nga Skënderbeu te Enver Hoxha’’.

Më shumë se 30 vite më vonë, përmes këtij filmi dokumentar do të mund të kthehet koka pas në Shqipërinë e atyre viteve ku edhe vizitat e gazetarëve planifikoheshin nga sistemi.

Filmi shoqërohet me vijën melodike të këngës ‘’Enver Hoxha tungjatjeta’’, ndërsa pamjet e para të dokumentarit e nisin rrugëtimin e tij në Tiranë me imazhin e Stalinit në shtatore. Radhët e gjata, mungesa e ushqimeve, “tollonat” dhe shumëçka që sot duket e harruar rikthehet me imazhet e këtij filmi.

“Në një moment, drejtuesve të udhëheqjes nuk i pëlqeu filmi, nuk mundet t’i pëlqente, dhe filluan të diskutonin mes tyre se kush i kishte mundësuar këtij ardhjen në Shqipëri”, kujton përkthyesi e atëhershëm i dokumentarit, Sokol Mici.

Filmi dokumentar shfaqet në kuadër të ditëve të kujtesës si një ndër ngjarjet e Institutit për Demokraci, Media dhe Kulturë. \ a2news / KultPlus.com

Të ngjajshme