The Simpsons, një diçka profetike, në parashikimin e së ardhmës

7 Korrik, 2019 - 8:41 pm

Seria e animuar The Simpsons, tashmë tri dekada qysh kur u prezantua për herë të parë, nga kompania Fox, si krijim i Matt Groening, familja më e famshme e animuar, është një përshkrim satirik i jetës së klasës punëtore, i përbërë nga personazhet si: Homeri, Marge, Lisa, Maggie.

Shfaqja është vendosur në qytetin imagjinar Springfield dhe parodizon kulturën dhe shoqërinë amerikane, televizionin dhe ekzistencën njerëzore.

Gjatë drejtimit të saj gati 30 vjeçar, seritë rreth familjes më të famshme botërore të animuar kanë aluduar në shumë ngjarje të jetës reale para se të ndodhnin: Presidenca Trump, sulmin e kullave binjake, 9/11 dhe, më së fundi, marrja e Kompanisë 20th Century Fox nga Disney.

Kjo ka bërë, që The Simpsons te cilësohet si produkt i shkrimtarëve më inteligjent të televizionit, dhe një diçka profetike, në parashikimin e së ardhmës.

The Simpsons dhe filozofia” i autorit William Irwin, tashmë për vite të tëra mësohet si teori në kurset e kolegjit të  Universitetin e California-s, në Berkeley dhe në kolegjet e tjera, dhe kjo bëhet krejt falë produktit të mendjeve të shkëlqyera dhe shumë të arsimuara në Harvard, që e krijuan serinë e animuar The Simpsons.

Irwin shton se “Shkrimtarët sundojnë tek The Simpsons, jo aktorët”. Rezultati është një shfaqje e mbushur me referenca ndaj artit, letërsisë, pop kulturës, politikës dhe shkencës.
Kur shumë njerëz të mençur prodhojnë një shfaqje televizive, është shumë e mundur që të bëhen disa parashikime befasuese “, shton Irwin.

Parashikimet e bëra:
Loja Farmville (epizodi Bart Carny- 1998)Parashikimi per zbulimin e Apple Ipod ( episodi Bart After Dark – 1996)Teknologjia e së ardhmes ( në shumë episode Simpsons inkuadrojnë në seritë e tyre produkte të teknologjisë, si smart watch, smartfonë, tabletë etj)Mutacionet vegjitariane ( epizodi Tommaco- 1999)

Presidenca e Donald Trump-it (Epizodi Bart to the future)

Parashikimi korrekt i lojës Super Bowl mes Washingon Redskinvs. Dallas Cowboys (episodi Lisa the Greek)

Blerja e Kompanisë 20th Century Fox nga Disney. When you dish once a star)

Orët digjitale smart (episodi Lisa’s wedding)

Skandali në FIFA për aferën e korrupsioni (episodi You don’t have to live like referee)

Përformanca e Lady Gaga, në SuperBowl (episodi Lisa goes Gaga)

Virusi Ebola (episodi Lisa’s sax)

Çmimi Nobel i fituar nga Bengt R. Holmstrom në ekonomi (episodi Elementary School Musical)

Skandali i spiunazhit nga NSA (episodi The Simspon Movie)./ KultPlus.com

Të ngjajshme