Vajzat dhe gratë e Kosovës që shkëlqyen në botë – Norika Sefa

8 Mars, 2022 - 5:45 pm

KultPlus ju sjell 25 vajzat dhe gratë e Kosovës që u shndërruan në zërin e vajzave, djemve, grave dhe burrave të Kosovës.

Vajzat dhe gratë e Kosovës po vazhdojnë të shkëlqejnë në fusha të ndryshme, duke shndritë nëpër botë.

Me rastin e 8 Marsit, KultPlus ka përzgjedhë 25 vajza e gra që nëpërmjet fjalimeve, performancës, muzikës, sportit, filmit e biznesit kanë ngritë dhe kanë përfaqësuar vendin në mënyrë dinjitoze, e duke shndërruar Kosovën në një Kosovë të artë, në një Kosovë që synon Oscar, në një Kosovë që me rrëfimet e nxjerra po nga ky vend, i ka treguar botës po për dhimbjen, kurajën dhe guximin e vajzave dhe grave të vendit më të ri në kontinentin e vjetër.

Po këto vajza dhe gra u shndërruan në inspirimin e shumë vajzave, djemve, grave e burrave, të cilët kuptuan se ëndrrat nuk duhet dhe nuk mbeten vetëm ëndrra.

KultPlus iu sjell në vazhdim një nga regjisoret më të sukseshme vitin e kaluar, Norika Sefa e cila punoi në filmin e metrazhit të gjatë artistik “Në kërkim të Venerës”, i cili premierën botërore e kishte në festivalin ndërkombëtar të filmit të Roterdamit (IFFR), duke u bërë filmi i parë kosovar që mori pjesë në këtë festival.

“Në kërkim të Venerës”, është shpërblyer në Basel me çmimin “The Peter Liechti Award”. Ndërkaq, filmi gjithashtu mori çmimin “Cineuropa” në Festivalin e Filmit në Trieste.

Filmi flet për Venerën, një adoleshente e ndrojtur e cila rritet mes tre brezave që janë vazhdimisht nën këmbët e njëri-tjetrit në shtëpinë e tyre të ngushtë. Por diçka e ngatërron dhe shpirti i saj gjallërohet kur takon Dorinën mendje-hapur, qëndrimi i fortë i së cilës nxitë kurreshtjen e Venerës për të eksploruar më shumë. Përderisa Venera mundohet të kuptojë ato që e rrethojnë, filmi shprehë nje sens te jetës pa kuptim, rrethuar me njerëz që fshehin emocionet – poshtërimin, fajin e zhgënjimin. / KultPlus.com

Të ngjajshme