“Zoti ekziston dhe emri i saj është Petrunija”, filmi që po tundon Berlinalen

14 Shkurt, 2019 - 3:30 pm

Një denoncim i ashpër dhe i qartë ndaj maskilizmit shpesh të fshehur pas traditave. Bëhet fjalë për filmin e ri të regjisores maqedonase Teona Strugar Mitevska, “Zoti ekziston dhe emri i saj është Petrunija” mes të favorizuarve në Berlinalen e 69-të.

Nicola Falcinella 

Njëzet e gjashtë vjet pas “Luanit të artë në Venecia për “Para shiut të Milcho Manchevsky-t, Maqedonia është ndër favoritët e mundshëm për të fituar një tjetër vlerësim në një festival të madh kinemaje. Kandidat është “Gospod postoi imeto i’ e Petrunija” (Zoti ekziston dhe emri i saj është Petrunija) i Teona Strugar Mitevska, i konsideruar si një ndër filmat më të mirë të edicionit të 69-të të Berlinales. Ndër “rivalët” më të mëdhenj kritika vlerëson “La paranza dei bambini” një film i arrirë i Claudio Giovannesi-t bazuar në librin e Roberto Savianos, francezin “Grâce à Dieu” të François Ozon dhe filmin mongolo-kinez “Öndög” të Wang Quan’an, i cili në 2007-ën arriti të triumfojë me “Il matrimonio di Tuya”.

E mrekullueshmja dhe shumë e vendosura Petrunija, e diplomuar në histori nuk arrin të gjejë punë në qytetin e Stip, ndaj futet në telashe pasi ka bërë atë që një grua nuk duhet të bëjë. Protagonistja ndërsa fitoi të drejtën e një interviste pune me pronarin e një fabrike tekstili në zonë. Pasi ai e konsideroi si të papërshtatshme qoftë për punën manuale, ashtu edhe në pozicionin e sekretares e ngacmon, duke e ofenduar në vazhdimësi. Gjatë kthimit për në shtëpi ajo has një ceremoni ortodokse, në vijim të së cilës Papa hedh në lumë një kryq dhe pret që burrat e rinj të shkojnë për ta rimarrë. Duke parë se asnjë nuk po arrin të shkojë në pikën ku kryqi ka rënë, Petrunija hidhet pa hezitim për ta rikuperuar objektin e shenjtë.

E kontestuar nga meshkujt e zhgënjyer, e më pas e shoqëruar në kazermë, ajo tregon edhe aftësinë për t’iu përgjigjur akuzave, duke guxuar të flasë edhe për fakte ligjore e religjioze, që i japin mundësinë të mbrohet. Ndërkohë ngjarja e filmuar bëhet virale në internet dhe tërheq vëmendjen e një gazetari televiziv, ndërsa jashtë zien protesta. Me përdorimin efikas të ironisë, por pa evituar stereotipin ballkanik të tragjikomikut, “God Exists, her name is Petrunya” është më i miri i pesë filmave të gjatë, pothuajse të gjithë të prezantuar në Berlinale (“How i killed the saint”, “I’m from Titov Veles” dhe “The Woman who brushed off her tears”),  i Strugar Mitevska, që është njëherazi motra e aktores Labina Mitevska, e cila interpreton në “Para shiut” dhe që këtu luan rolin e gazetares. Një film i kohëzuar më mirë, i shkruar me kujdes, ku ndihet dora e bashkëskenaristes boshnjake Elma Tataragić, bashkëpunëtores së mëhershme të Aida Begić.

Filmi është një denoncim i ashpër dhe i qartë i maskilizmit shpesh të fshehur pas traditave, duke nënvizuar ndryshimet mes dogmave dhe zakoneve. Kandidon për një çmim të rëndësishëm, si “Ariu i artë”, ku protagonistja Zorica Nusheva, është e nominuar si “Aktorja më e mirë”. /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme