134 vjet nga hapja e Kullës së Eiffel-it, kuriozitete interesante

31 Mars, 2023 - 3:55 pm

Kulla e Eiffel-it, njihet si një objekt ikonë në mbarë botën, që poashtu është edhe monumenti i cili mban rekordin e vizitorëve me pagesë. Ajo është e ndërtuar në kryeqytetin francez, Paris, dhe është ideuar nga inxhinieri dhe projektuesi Gustav Eiffel, shkruan KultPlus.com

Ndonëse Kulla Eiffel u kritikua nga artistët dhe intelektualët e kohës për dizajnin e saj, ajo është shëndrruar në një ikonë kulturore të Francës dhe një nga monumentet më të bukura dhe më të njohura në botë.

Kulla bën pjesë në trashëgimisë botërore të UNESCO-s dhe vizitohet nga rreth 6.91 milionë njerëz në vit.

Ajo ka përmasa gjigande, me 330 metra lartësi, baza e së cilës është 125 metra katrorë në katër anët.

Kulla peshon 10 000 ton, dhe në kohë me erë zhvendoset në maje afërsisht 6-7 cm.

U deshën pesë muaj për të ndërtuar bazamentin dhe 21 muaj për të ndërtuar konstruksionin metalik të kullës. 121 punëtorë të rregullt morën pjesë për ndërtimin e kullës, kurse 100 të tjerë punonin në parafabrikimin e pjesëve matike në tokë./KultPlus.com

Të ngjajshme