15 shtatori shënon Ditën Ndërkombëtare të Demokracisë

15 Shtator, 2022 - 1:57 pm

Kombet e Bashkuara kanë shënuar 15 shtatorin si Ditën Ndërkombëtare të Demokracisë. Në këtë ditë OKB-ja u kërkon të gjitha qeverive të promovojnë dhe mbështesin parimet e demokracisë, përcjell KultPlus.

Demokracia është një formë qeverisjeje në të cilën qytetarët ushtrojnë pushtetin duke votuar. Demokracia ndërtohet mbi bazat e përfshirjes. Trajtimi dhe pjesëmarrja e barabartë janë gjithashtu komponentë të rëndësishëm.

Gjithashtu, demokracia është një bllok ndërtimi për paqen dhe të drejtat e njeriut. Vendet me demokraci kanë një kushtetutë, e cila ndihmon në krijimin e një mjedisi mbrojtjeje për qytetarët e saj. Shtetet demokratike gjithashtu kanë më pak gjasa të kultivojnë terroristë. Ata janë gjithashtu më aktivë në ekonominë globale.

Demokracia e vërtetë u jep pushtet njerëzve. Ai përfshin dialogun ndërmjet shoqërive civile dhe klasave politike. Ky dialog duhet të ndikojë në vendimet e politikëbërjes. Në shumë vende të botës mbrojtësit e të drejtave të njeriut dhe zyrtarët qeveritarë janë nën sulm. Gratë mbeten të nënpërfaqësuara.

Për shkak të këtyre kërcënimeve, është më e rëndësishme se kurrë për të përqafuar demokracinë dhe liritë globale që ajo ofron. Është gjithashtu me rëndësi të madhe të ndihmohet në formimin e demokracive të reja. /KultPlus.com

Të ngjajshme