Akulli i detit Antarktik në nivelin më të ulët ndonjëherë

8 Gusht, 2022 - 2:54 pm

Shtrirja e akullit të detit Antarktik arriti nivelin më të ulët të këtij viti.

Ai është 7% nën mesataren e 44 viteve të të dhënave satelitore të monitoruara dhe shumë nën të dhënat e mëparshme.

Kjo është vërejtur nga Shërbimi i Ndryshimeve Klimatike ”Copernicus”, i cili, i zbatuar nga Qendra Evropiane për Parashikimet Afatmesme të Motit në emër të Komisionit Evropian dhe me financimin e BE-së, publikon rregullisht buletinet mujore të klimës.

”Deti Antarktik është prekur nga zona të mëdha të përqendrimit nënmesatar të akullit të detit, nga detet Amundsen dhe Bellingshausen deri në zonën veriore të detit Weddell, si dhe pjesa më e madhe e Oqeanit Indian”, thotë ”Copernicus”.

Shtrirja e akullit të detit Antarktik është zvogëluar në krahasim me vlerat minimale të regjistruara në korrik midis 2019 dhe 2021 duke u pozicionuar në vendin e dymbëdhjetë për muajin korrik, në të dhënat satelitore.

”Korriku 2022 është më i ngrohti i regjistruar ndonjëherë, pothuajse 0,4 gradë Celsius mbi mesataren për periudhën e referencës midis viteve 1991 dhe 2020”, shtoi ai.

”Temperaturat ishin nën mesataren përgjatë Oqeanit Indian, nga Briri i Afrikës në Indinë Jugore në pjesën më të madhe të Azisë Qendrore, si dhe në pjesën më të madhe të Australisë”, shtoi ai./ atsh / KultPlus.com

epa04457081 A handout picture made available on 21 October 2014 and provided by Chilean Navy shows a ship of the Ice International Patrol. Almost 40 experts of eleven countries get together during this week in Punta Arenas, Chile, to assess the behaviour of icebergs in the Antartic waters, as part of the XV Meeting of Sea Ice Letters Work. EPA/CHILEAN NAVY HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Të fundit

Të ngjajshme