Arkeologët zbulojnë mbetjet e Neandertalëve në shpellat afër Romës

16 Maj, 2021 - 4:58 pm

Arkeologët kanë zbuluar eshtrat e nëntë Neandertalëve në një vend parahistorik pranë Romës, njoftoi Ministria Italiane e Kulturës.

Tetë mbetje datojnë nga 50,000 në 68,000 vjet më parë, ndërsa një, më i vjetri, daton nga 90,000 në 100,000 vjet më parë, tha ministria në një deklaratë.

Ky zbulim ndodhi në Grotto të Guatara, shpella prehistorike të zbuluara më shumë se 80 vjet më parë. 

Ato ndodhen rreth 100 metra larg brigjeve të Detit Tirren në San Felice, në rajonin e Lazios.

Videot e publikuara nga ministria tregojnë eshtra, kafka dhe pjesë të tjera të trupit të gjetura në vend.

Neandertalët, të afërmit më të afërt antikë të njerëzve, u zhdukën rreth 40,000 vjet më parë. 

Është e paqartë se çfarë i vrau ata posaçërisht, megjithëse teoritë përfshijnë pamundësinë për tu përshtatur me ndryshimet klimatike, si dhe qarkullimin e rritur të njerëzve modernë.

Duke marrë parasysh mbetjet e tjera që u gjetën më parë në të njëjtin vend, gjithsej 11 persona u gjetën në shpellë. 

Tani klasifikohet si “një nga vendet më të rëndësishme në botë për historinë e Neandertalëve”.

“Të gjithë janë të rritur, përveç atij që mund të ketë qenë në adoleshencën e saj të hershme,” tha kreu i misionit të gërmimit, Francesco Di Mario.

Ndër të tjera, u gjetën mbetje kafshësh, duke përfshirë auroches – bagëti të mëdha të zhdukura./ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme