займ на карту онлайн потребительский кредит

Beteja për t’i ruajtur ndërtesat e bukura të Bejrutit

6 Shtator, 2020 - 11:55 pm

Fotografi Joseph Khoury dhe arkitektja Gabriela Cardozo kaluan pesë vjet duke dokumentuar shtëpi osmane dhe të epokës koloniale që tani janë në rrezik shkatërrimi.

Pesë ditë pas shpërthimit të madh në Bejrut që la të vdekur më shumë se 220 njerëz dhe la deri në 300,000 të pastrehë, Joseph Khoury dhe gruaja e tij Gabriela Cardozo ndërmorën një udhëtim të dhimbshëm përmes Gemmayzeh dhe Mar Mikhael, dy lagje historike të vendosura afër portit.

Ata mbanin 30 kartolina – çdo fotografi në serinë e tyre Bouyout Beirut (Shtëpitë e Bejrutit), të cilat kapën bukurinë e arkitekturës osmane dhe asaj franceze. Duke zhveshur rrënojat dhe duke kërkuar midis fasadave që u bënëtë panjohura nga dëmtimet katastrofike, ata gjetën 25 nga ndërtesat. Në secilën, ata lanë pas një kartolinë – një kujtesë për atë që është e piketuar.

“Ne as nuk e dinim se çfarë do të bënim. Gjatë rrugës ne thamë: “Mirë, ne kemi kartolina këtu dhe duket kaq ndryshe, le t’i lëmë ato dhe mbase njerëzit do të kujtojnë se si dukeshin”, thotë Cardozo, një arkitekte e cila u zhvendos në Beirut nga Venezuela gjashtë vjet më parë.

Mes rrënojave, ata nuk ishin në gjendje të identifikonin pesë ndërtesat e fundit.

“Ishte e vështirë të njohësh disa prej tyre, sepse ka disa që janë rrënoja”, shpjegon ajo.

Të ngjajshme